Zašto policija Munira Podumljaka želi "ušutkati i protjerati iz Hrvatske"?

UDRUGA Partnerstvo za društveni razvoj izvijestila je kako su se tijekom prve polovice ove godine suočili s povećanim brojem pritisaka i prijetnji, zbog svog javnog progovaranja o problemima vezanim uz korupciju i organizirani kriminal.

Iz Udruge navode kako je svaki javni istup njihova predsjednika Munira Podumljaka rezultirao novim prijetnjama onih čiji su mutni poslovi otkriveni. U siječnju ove godine Podumljak je dao i ekskluzivni intervju za Index.

"HTV Podumljaku želio trajno zabraniti javni govor"

Mjesec dana kasnije, Podumljak je gostovao na HTV-u. "Otprilike u isto vrijeme dobili smo neprovjerene informacije kako su uredništva emisija Latinica i Nedjeljom u 2 bila izložena kritici zbog ugošćavanja Munira Podumljaka. Na sjednici Programskog vijeća HTV-a bio je iznesen i prijedlog da se Muniru Podumljaku trajno zabrani javni govor", navodi udruga u svom izvješću.

Ubrzo potom se i u jednom hrvatskom tjedniku pojavio tekst naslova "Tajna Bosanca koji u Zagrebu blati Hrvatsku". Iz Partnerstva za društveni razvoj navode kako je u tom tekstu "osim lažnih, iznesen i niz podataka koji nisu bili javno dostupni već su bili izneseni tijekom obavijesnih razgovora koje je Munir Podumljak obavljao s djelatnicima policije".

"Zbog osnovane sumnje u neovlašteno baratanje tim podacima, udruga je podnijela prijavu Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, MUP-u RH i Državnom odvjetništvu RH. Bez rezultata", stoji u izvješću.

Podumljak se susreo i s optužbom za pokušaj silovanja

"U razdoblju od ožujka do danas, učestali su pozivi na telefon udruge tijekom kojih pozivatelj uporno šuti. Ponekad je bilo i po tri takva poziva uzastopno, a događali su se kako tijekom radnog dana tako i vikendom i noću, dok su djelatnici udruge radili na izradi projektnih prijedloga", tvrde u udruzi, u čije je prostorije, sredinom svibnja i provaljeno.

Udruga u svom izvješću navodi i kako su upozoravali na mogućnosti ubojstva Davora Zečevića, što se naposljetku i obistinilo, kako je novinar Dušan Miljuš brutalno pretučen samo dan prije no što se kao njihov svjedok trebao pojaviti na ročištu u slučaju prijave za klevetu, koju je protiv udruge podnio gradonačelnik Milan Bandić, te kako je inspektor Josip Gašparac nije jedini policijski službenik koji je, u posljednje četiri godine, "zbog profesionalnog obavljanja svoje dužnosti bio suspendiran i preseljen na niže rangirana radna mjesta".

17. lipnja je u ured Partnerstva za društveni razvoj došla neimenovana osoba, koja je iznijela niz optužbi na račun Munira Podumljaka, među kojima su bile i one za seksualno uznemiravanje, proganjanje i pokušaj silovanja. U sljedećih nekoliko dana, nekoliko je puta promijenila iskaz. Podumljak je tad Izvršnom odboru udruge iznio kronologiju višemjesečnog zlostavljanja, dao na uvid brojne prijeteće poruke koje je od te osobe dobivao, a u kojima je između ostalog stajalo kako "nije svjestan opasnosti u kojoj je".

"I jugoslavenske dinare smatramo prijetnjom"

"Dva dana kasnije, 19. lipnja, između 12.45 i 14 sati, nepoznata osoba je u poštanski sandučić udruge ubacila je snop starih novčanica, jugoslavenskih i hrvatskih dinara, što smatramo prijetnjom jer smo u više navrata suočavani s optužbama da smo `strani plaćenici`. Uz ovo sve, dodajmo i to da smo dobili neprovjerene informacije od nekoliko djelatnika policije kako neke rukovodeće osobe u policiji izjavljuju da `Podumljaka treba ušutkati` dok je navodno ravnatelj policije, Marijan Benko, izjavio da će `Podumljaka protjerati iz Hrvatske`", navodi se u priopćenju udruge.

"Sve ove događaje smatramo dirigiranima i ciljano osmišljenima kako bi se diskreditirao rad udruge Partnerstvo za društveni razvoj. Napadi i prijetnje prije svega su upućeni na predsjednika udruge Munira Podumljaka jer je on osoba koja jasno, konkretno i eksplicitno iznosi stavove udruge u medijima. Umjesto rješavanja problema korupcije i kriminala na koje udruga i Munir Podumljak ukazuju, cilj je ušutkati i diskreditirati nas kao osobe i naš rad", dodaju.

"Sredstva se ne biraju i prepušteni smo sami sebi jer sustav ne reagira. No, svejedno od sustava tražimo da pravovremeno i učinkovito rješava probleme korupcije i organiziranog kriminala i, isto tako, da kvalitetno štiti one koji na te probleme ukazuju, bilo da su novinari poput Dušana Miljuša ili Aleksandra Stankovića, `informatori iznutra` poput Igora Rađenovića ili organizacije civilnog društva poput nas", navode.

I.M.
Foto: S.G.F.

Pročitajte više