Zašto Ramljak skriva da će novi Agrokor biti u Nizozemskoj?

Foto: FaH

AGROKOR je izbacio iz svojih materijala da će nova holding kompanija biti u Nizozemskoj, nakon kritike Udruge dioničara da će takvo rješenje biti loše za vjerovnike pa i za domaće dobavljače.

Krajem prosinca Ante Ramljak predstavio je svoj nacrt nagodbe prema kojem bi se vjerovnici namirili imovinom novog Agrokora, preuzimajući udjele holding kompanije koja bi bila u Nizozemskoj.

Dioničari u Hrvatskoj ostaju bez svega za razliku od dioničara Mercatora ili Kiseljaka

Iz Udruge dioničara kritizirali su njegovo rješenje prvenstveno zato što predviđa da će postojeći dioničari u Hrvatskoj ostati bez svega, za razliku od primjerice dioničara Agrokorovih tvrtki u BiH i Sloveniji - Mercatora ili Kiseljaka, jer će imovina Leda ili Jamnice biti prebačena u druga poduzeća, a njima će zbog golemih jamstava - ostati prazna poduzeća.

Zatim je Udruga predstavila svoje rješenje za nagodbu koje pretpostavlja da za razliku od Ramljakovog neće biti otpisa, nego će se dugovi pretvoriti u kapital. Tamo gdje su nastajali, dobavljači bi primjerice dobili 25 posto Konzuma, a ne pristaju li na pretvaranje duga, mogli bi se naplatiti kroz komercijalne zapise.

Umjesto novog Agrokora u Nizozemskoj, novi Agrokor na ZSE

Njihova kritika išla je u i smjeru da za razliku od Ramljakovog plana koji pretpostavlja "novi Agrokor u Nizozemskoj" njihov plan predlaže "restrukturirani Agrokor na ZSE".

Nakon toga je Agrokor izbacio sa svog weba spominjanje nizozemske holding kompanije. "Dodatno, refinancirani dug će vjerojatno biti vezan uz instrumente duga i kapitala izdane od strane nizozemske holding kompanije...", stoji u objavi Agrokoru iz siječnja u rubrici pitanja i odgovori oko nagodbe.



Sada je izbačena riječ "nizozemska", pa navode: "Dodatno, refinancirani dug će vjerojatno biti vezan uz instrumente duga i kapitala izdane od strane holding kompanije."


I Todorić je svoju holding kompaniju držao u Nizozemskoj, vjerojatno su to od njega tražili financijeri zbog dobrog pravnog okvira i niskih poreza. Ista je ideja bila primamljiva i Ramljaku, no zbog kritike Udruge dioničara čini se da je od nje odustao ili je barem ne želi gurati u prvi plan.

Zašto Ramljak ne bi dionice novog Agrokora uvrstio na Burzu?

Novo holding društvo u Nizozemskoj postalo bi vlasnik svih Agrokorovih novoosnovanih podružnica, a time i koncesija na zemlju i vodu, pa su problematizirali činjenicu da Ramljak, za razliku od izvanredne uprave talijanskog Parmalata, nije planirao dionice novog holdinga uvrstiti na Zagrebačku burzu i time omogućiti pravično formiranje cijene, a time i vrednovanje novog holdinga.

Iz Udruge dioničara upozorili su da će dobavljači biti prisiljeni prodavati udjele holding kompanije iz Nizozemske po diskontnim cijenama, jer nisu uvrštene na burzi.

"Naime, trgovina udjelima u novom se holdingu u Nizozemskoj ograničava na "unaprijed odabranu listu prihvatljivih investitora". Takva ograničenja ne pomažu u "otkrivanju cijene". Naprotiv, ona čine očekivane cijene – po kojima će dobavljači biti prisiljeni prodavati svoje udjele ne bi li financirali potrebe za obrtnim kapitalom – nižima", navodi se u dokumentu uz prijedlog nagodbe Udruge dioničara.

Pročitajte više