AMERIČKI IZBORI

Zašto su ankete u Americi pogriješile?

Foto: EPA

PREDIZBORNE ankete u Americi davale su veliku prednost demokratskom kandidatu Joeu Bidenu.

>> Rezultate izbora u SAD-u pratite uživo na Indexu

Ako je suditi po rezultatima izbora, po kojima je Trumpova pobjeda i dalje moguća unatoč vodstvu Bidena u ključnim državama, ankete su, baš kao i 2016. godine kad je Trumpova protukandidatkinja bila Hillary Clinton, prilično pogriješile.

Za to postoji više razloga. Za početak, ankete na nacionalnoj razini mogu poslužiti za procjenu koliko je pojedini kandidat popularan u cijelim Sjedinjenim Državama, ali s obzirom na specifičan način na koji Amerikanci biraju predsjednika, to ne mora značiti puno kad se predviđa tko će pobijediti na izborima.

Drugi razlog je činjenica da su Trumpovi birači skloniji prikrivanju svojih preferencija kad ih se anketira te su manje skloni sudjelovanju u anketama. 

To je za BBC Newsnight potvrdio i republikanski analitičar i istraživač javnog mnijenja Frank Luntz.

Dva ključna razloga

"19 % Trumpovih birača nisu bili iskreni, pa čak i sa svojim prijateljima i članovima obitelji. Isto se može reći za samo 9% birača Joea Bidena. Postojala je razina ili nelagode ili straha od toga kako bi mogli biti tretirani ako drugima kažu koga preferiraju za predsjednika. Neki su se čak bojali osvete ako priznaju da će glasati za Trumpa. To je prva stvar u vezi anketa", rekao je Luntz.

"Druga stvar je da Trumpovi birači nisu htjeli sudjelovati u anketama, jednostavno su odbili surađivati s anketarima. Zašto? Nisu htjeli pomoći establišmentu. Nisu htjeli pomoći CNN-u ili New York Timesu. Jednostavno su rekli: 'Ne, ne želim biti uključen'. Jedini način na koji su ih anketari mogli uključiti u svoja istraživanja je tako da im postavljaju dulja pitanja, ali i tako da im kažu: 'Budete li razgovarali s nama, svijet će čuti vaše mišljenje', tako da ih ohrabre", dodao je Luntz.

 

Pročitajte više