Zašto su isti proizvodi skuplji u Hrvatskoj nego u Sloveniji?

Foto: Index

PROTEKLIH dana svjedočili smo velikom odlasku Hrvata u shopping u Sloveniju, odakle su se vraćali s informacijama o nižim cijenama, i to dosta nižim cijenama proizvoda. To nije bilo nepoznato ni dosad, ali sad kad su i kod nas izražene cijene u eurima, očito je mnogima lakše usporediti.

Primjerice, 500 ml pasirane rajčice u Sloveniji košta 62 centa, u Hrvatskoj 99. Instant kava od 200 grama tamo je 3.49 eura, ovdje 3.82, instant napitak od naranče tamo je 3.19, a kod nas 3.98 eura...

"Isplati se za sve osim mesa..."

"Je, jeftinije je. Ja sam radio tri godine u Sloveniji i gušt mi je doći ovdje. Idemo u prosjeku dva puta mjesečno. I prije je ovdje bilo jeftinije, uvijek je jeftinije. Pogotovo šećeri, brašna, sokovi i takve stvari. Isplati se za sve osim mesa, to je ipak kod nas puno bolje", rekao je Indexovoj ekipi jučer čovjek koji je u šoping u Brežice došao s dvoje male djece.

"Ne znamo je li nam se isplatilo, mislimo da je. Ima tu dosta naših ljudi pa su nam rekli što je jeftinije, a što je skuplje", rekao nam je drugi Hrvat dok je u auto tovario kartonske kutije pune voćnih sokova i velike pakete brašna. "Hoćemo li doći ponovno? Pa, doći ćemo, naravno."

"Nešto je jeftinije, nešto nije, dolazimo ovdje u šoping u prosjeku jednom mjesečno. Neke stvari se isplate, ovisi što kupujete", kaže žena koja je u Sloveniju, između ostalog, došla po veće količine tjestenine.

Koliko smo čuli od kupaca iz Hrvatske, najviše se dolazilo upravo po sokove, tjesteninu, grickalice i slatkiše. Mnogi su uzimali velike količine brašna, a bilo je i onih koji su kupovali veće količine ulja. Od mesa su to uglavnom bili suhomesnati proizvodi, a u nekim se trgovinama isplati kupovati i sir, tunu te maslinovo ulje.

Razloga za niže cijene u Sloveniji ima više.

"Imaju manji porez i jednostavniju logistiku"

"Slovenija ima niže porezno opterećenje većine proizvoda dnevne potrošnje i osnovna stopa PDV-a je niža nego u Hrvatskoj, a posebno su niže stope PDV-a koje se odnose na prehrambene proizvode koje su 9.5 posto, dakle značajno niže nego u Hrvatskoj.

Otegotni je faktor i što smo gotovo potpuno zanemarili prerađivačku industriju i što smo ovisni o uvozu, što dodatno poskupljuje cijenu hrane, kao i visoki logistički troškovi.

To znači da je lakše opskrbiti slovensko tržište od hrvatskog tržišta. Bitne su razlike u cijenama između recimo Osijeka i Dubrovnika - cijene se mogu kretati 1 naprema 3 zbog logističkih troškova", komentirao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

"Slabašno gospodarstvo mora na leđima nositi veliki teret neefikasnog javnog sektora"

"Cijene su kod nas veće zato što kod nas slabašno gospodarstvo mora na leđima nositi veliki teret neefikasnog javnog sektora i države, koja je preskupa za gospodarstvo koje je na ovom stupnju razvoja, i sve se to mora ugraditi u cijene i u niži standard građana", kazao je Slobodan Školnik, nekadašnji šef Uprave Emmezete koji dodaje da tržište prije ili kasnije rješava sve tamo gdje postoji konkurencija. "A u Hrvatskoj postoji žestoka konkurencija", dodaje.

"Cijene ovise o lancima nabave, uvoznicima, distributerima koji rade svoje kalkulacije, mislim da se tu ne radi o problemu s trgovcima", rekao je za RTL Danas Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK.

Plaće su u Sloveniji veće

Gledajući usporedbu prosječnih plaća u Hrvatskoj i Sloveniji, primjetno je kako tamošnje obitelji u prosjeku imaju nešto više od 30 posto veća primanja nego one u Hrvatskoj. Primjerice, par s jednom plaćom i dvoje djece ima mjesečna primanja od 1523.21 euro u Sloveniji, a u Hrvatskoj zaradi 1022.99 eura.

Neki dan smo provjerili smo i cijene osnovnih namirnica po katalozima. Što se tiče slovenskih cijena, provjerili smo one u trgovinama E. Leclerc, Tuš, Spar, Mercator, Eurospin i Hofer. Te cijene smo usporedili s onima u najvećim lancima Hrvatskoj.

Ondje gdje je to bilo moguće, uspoređivali smo iste proizvode, kao što je slučaj sa sirnim namazom ili toaletnim papirom. Ipak, treba reći da nekih proizvoda koji postoje u Hrvatskoj očito nema u Sloveniji, barem ne u ponudi u katalozima, tako da smo za primjer uzeli proizvod koji na tržištu kotira kao onaj slične kvalitete.

Pročitajte više