Dio javnosti likuje zbog policijskog nasilja nad navijačem. Zašto?

Screenshot: Facebook

JAVNOST je zahvaljujući snimci Torcide imala prilike vidjeti brutalno policijsko nasilje nakon odigrane utakmice između Hajduka i Dinama u petak navečer u Splitu.

Incident spriječen i prije utakmice

Još prije utakmice policija je spriječila potencijalni sukob Bad Blue Boysa i Torcide. Policija je privela jednog pripadnika BBB-a, a sve se odvijalo na odmorištu Nadin. Kako je naknadno javila policija, još devet navijača privedeno je u Dugopolju, gdje je organiziran prihvat navijača Dinama.

Do završetka utakmice privedeno je 75 navijača, od kojih 63 domaća i 12 gostujućih, objavili su iz MUP-a. Ipak, zabrinjavajuće scene nastupile su četiri sata nakon utakmice, u samom središtu Splita, gdje su policiju zbog buke pozvali građani.

>>Policija pucala ispred sjedišta Torcide: "Napali su policajce bocama"

>>DORH objavio detalje napada na policiju u Splitu

Kako je izvijestio DORH, policajce su bocama gađali i prijetili im građani, zbog čega je jedan od njih ispalio tri hica u zrak.

"U cilju odbijanja daljnjeg napada policijski službenik je u zrak ispalio tri streljiva, te su policijski službenici uporabili sredstva prisile, sprej s nadražujućom tvari i službenu palicu, a sve kako bi zaustavili daljnji napad i uspostavili povoljno stanje javnog reda i mira", objavili su iz PU splitsko-dalmatinske te su dodali da je privedeno šest osoba.

Dvojica policajaca tuku već svladanog navijača

Mučan video objavila je Torcida, koja je i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću pisala da obuzda "zvijeri pod policijskim značkama dok nije prekasno".

>>UZNEMIRUJUĆE Torcida objavila snimku na kojoj dva policajca brutalno tuku navijača

Uglavnom, na snimci se vidi kako dvojica policajaca nogama i pendrekom tuku navijača koji je svladan i leži na tlu. Čuje se i zapomaganje čovjeka na podu. "Pamti pa vrati", napisala je Torcida u svojoj objavi na Facebooku.

Upozoravamo, snimka je uznemirujuća i gledate je na vlastitu odgovornost

Sve navedeno sumira događanja uz poljudski derbi Hajduka i Dinama, koji je inače završio 1:1. Radi se, dakle, o prvim ozbiljnijim neredima zabilježenim od svibnja. Tada su se Torcida i policija sukobile na autocesti A1 kod odmorišta Desinec, između Zagreba i Karlovca.

 

Četiri osobe su ranjene iz vatrenog oružja koje je upotrijebila policija. Ozlijeđeno je 20-ak policajaca i 14 navijača. Policija je objavila da je više stotina navijača krenulo u agresivni napad na 16 policajaca, između ostalog i bakljama, nakon čega je reagirala kako bi spasila živote policajaca i zaposlenika benzinske postaje, ali i napadača.

Nastavljen kontinuitet nasilja

Kontinuitet nasilja od svibnja se, eto, nastavio i ništa se nije promijenilo. Ovog puta pucalo se u zrak, onda se govorilo da se pucalo u pod, tada su navijači ranjeni hicima iz vatrenog oružja, sada su brutalno pretučeni...

No onda, kao i sad, upada u oči kako velik broj građana podupire takvo ponašanje policije prema navijačima. Brojni su komentari prema kojima se vidi da dio javnosti naprosto uživa u brutalnom premlaćivanju navijača.

"Batina je iz raja potekla ! Te budale treba tuci bez milosti", jedan je od komentara.

"Sad je policija kriva . Kad divljaci prebiju klinca ispred škole opet je policija kriva nigdje ih nema . Kad ideš sa stavom u okršaj onda se nadaj da češ i dobiti po rebrima .Nabiti visoke kazne i da vidiš reda", još je jedan komentar.

Dio građana sadistički uživa u premlaćivanju navijača

Iz toga se nameću barem dva zaključka.

Prvo, grozomorno zvuči već i to da dio građana sadistički uživa u nasilju nad drugima, ali i da se uopće identificira s idejom da je, kako se to kaže, batina iz raja izašla i da je u nasilju prema nasilnicima ikakvo rješenje.

Pogotovo je to jasno u ovom slučaju. Jedno je onemogućiti eventualnog prijestupnika, to i jest posao policije, ali drugo je "skakati mu po glavi" i iživljavati se na njemu, što opisuje ovaj splitski slučaj.

Građani zapravo navijaju da se iživljava nad prijestupnicima. Tu se uopće u vezu ne dovodi nekakav rad na sebi, promjena zakona ili strategija, nego se zapravo radi o kontinuitetu totalitarnog režima, koji očito nije probavljen.

Javnost o kojoj govorimo tako smatra da je država, odnosno njen represivni aparat, u temelju jedina odgovorna za red i mir, tako reći blagostanje, što je opet ostavština iz već daleke povijesti.

Drugo, ako već u kontekstu društva i države govorimo o nužnoj promjeni paradigme, što tek reći o navijačima, koji su odgovorni za percepciju koju ljudi imaju o njima?

Ne znači to da je ponašanje policije prihvatljivo, ne treba ga ni u jednom smislu opravdavati, ali opet je simptomatično da navijačke skupine ne mogu obuzdati pojedince među sobom, što je važan dio zatvorenog kruga koji još čine policija i percepcija cijelog problema u javnosti.

Sociolog Krolo: Razočaran sam, ali ne i iznenađen

O ovim smo temama popričali sa sociologom Krešimirom Krolom, izvanrednim profesorom sa Sveučilišta u Zadru, koji je napravio istraživanje o ponašanju navijača. Govorimo mu kako smo se posljednji put čuli upravo u svibnju, kad je policija pucala na navijače i ranila četiri osobe. Kako on gleda na nastavak priče i činjenicu da očito ništa nije poduzeto da se tenzije smanje?

"Iskreno, s jedne strane sam razočaran, a s druge nisam iznenađen jer se, nažalost, nije puno toga naučilo nakon Desinca. Svako nasilno ponašanje treba osuditi, kao i ono koje je potaknulo policijsku intervenciju, no od policijskih službenika očekujemo profesionalno ponašanje i metodologiju koja vodi smirivanju tenzija, ne njihovom raspirivanju.

Teško mi je iz ove pozicije govoriti gdje je točno problem, je li on vezan za neadekvatne edukacije po pitanju kontrole gomile kod potencijalno nasilnih situacija, ili je riječ o negativnoj selekciji kada se radi profiliranje osoba koje ulaze u taj tip policijske službe, no posljedice mogu biti dugoročno štetne jer narušavaju i integritet i povjerenje u jednu od ključnih državnih službi i institucija", govori.

"Ovo je bilo iživljavanje"

Osvrnuo se posebno na samu snimku.

"Govorimo o situaciji gdje je počinitelj svladan i nemoćan, tako da bilo kakav nastavak postupanja u tom trenutku mora prestati ako ste službena osoba koja osim što ima ovlasti primjenjivati silu jednako tako ima i pravila i propise kada govore kada se ona ne primjenjuje jer predstavlja grubo kršenje ovlasti koje je podložno sankcijama.

Ljudska reakcija je bila tuga i frustracija jer su odnosi moći u tom trenutku vidljivo bili na strani policijskih službenika, a nastavak nasilja se teško može okarakterizirati bilo kako drugačije nego kao iživljavanje."

"Ovo što policija radi nije kontrola rizika, već eskalacija"

Pitamo ga više o likovanju dijela javnosti.

"Riječ je o načinu kako se i navijačka kultura pozicionira u našem društvu, ali isto tako i kakav medijski tretman ima. Sutra će iste osobe slaviti navijače dok goloruki idu gasiti požar, pomagati potresom i poplavom pogođena područja.

Sjetimo se samo da su i nakon Desinca komentari bili na strani policije dok nije sve više detalja izlazilo na vidjelo, a koji su ukazali na cijeli niz propusta u postupanju policije i organizatora utakmice.

Ovdje treba naglasiti kako dio navijačke kulture definitivno nisu cvijeće i kako jest uloga službi sigurnosti da vode računa kako ne bi dolazilo do nasilja ili do njegove eskalacije, zbog čega i postoje utakmice visokog rizika. Ironija je da u takvim formulacijama stoji izraz 'rizik', a ono što smo vidjeli na Desincu i nekidan u Splitu nije kontrola rizika, već eskalacija.

No rekao bih da su razlozi podrške policiji u takvom postupanju višeslojni jer su vezani i za percepciju navijačke kulture, posebno prema Torcidi koja odbija šutjeti o nepravilnostima u hrvatskom nogometu, od pretresa i sustava kontrole kad se ide na utakmice pa sve do načina rada krovnog nogometnog tijela", navodi.

"Pozicija jednog dijela javnosti je shizofrena"

Odgovorio je i na pitanje koliko je to podržavanje policijskog nasilja zapravo plod odrastanja u totalitarnom sistemu, kad se u kraku države, dakle policiji, vidi apsolutno rješenje nekog problema.

"Ironija je u tome da kada spomenete bivši sustav i policiju, onda uglavnom ide narativ kako je to bilo grozno i despotski, no jednako tako možete čuti i kako je tadašnja milicija znala kako izaći na kraj s devijantnim ponašanjem, što opet govori o svojevrsnoj shizofrenoj poziciji jednog dijela javnosti.

U suštini, i sve druge države koje su joj prethodile su imale logiku pendreka i čizme kao načina suzbijanja političke neposlušnosti tako da je možda dio te kulture i danas živ", objasnio je.

Pitali smo ga što je ono u čemu Torcida, kao i druge navijačke skupine, griješi da ima takav status u javnosti, što i jest uzrok komentara koje spominjemo.

"Kao što sam rekao prije, nije dobro romantizirati navijačku kulturu i treba jasno osuditi svaki put kada je riječ o pozivanju na mržnju, bezrazložnom nasilju i uništavanje imovine. Međutim, ne može se njih stalno okrivljivati i za ono za što nisu krivi, a vjerujem da ćemo se složiti kako najvažnije probleme u državi i radu državnih institucija nisu kreirali navijači", zaključio je Krolo.

Pročitajte više