Zastrašujuće upozorenje bivšeg Trumpova odvjetnika: On neće mirno otići s vlasti

Foto: EPA

BIVŠI odvjetnik i intimus američkog predsjednika Donalda Trumpa, Michael Cohen, jučer je više od 4 sata svjedočio pred Kongresom. Njegovo upozorenje na samom kraju svjedočenja posebno je zabrinjavajuće.

Cohen je govorio o Trumpovim sumnjivim financijama, uključujući i moguć sukob interesa, Trumpove poslovne veze s Rusijom, potencijalno nezakonitim praksama Zaklade Trump i nezakonitim isplatama novca dvjema ženama uoči predsjedničkih izbora 2016.

>> VIDEO Bivši Trumpov odvjetnik pred Kongresom: On je rasist i prevarant

>> 8 važnih informacija koje je pred Kongresom otkrio bivši Trumpov odvjetnik

Ukratko, iznio je mnogo zanimljivih informacija o Trumpu. Naravno, njegov kredibilitet kao svjedoka, ionako debelo narušen činjenicom da je kriminalac osuđen na tri godine zatvora zbog malverzacija u financiranju predizborne kampanje, utaje poreza i drugih optužbi, dodatno su pokušali potkopati republikanski kongresnici u ispitivanju. 

"Mislim kako Michael Cohen nije sposoban govoriti istinu", rekao je republikanac James Comer. 

Trump je također iz Vijetnama, gdje je bio na susretu s Kim Jong-unom, optužio svog bivšeg odvjetnika da laže. "Činio je loše stvari nevezano za Trumpa. Laže kako bi smanjio svoju zatvorsku kaznu", napisao je američki predsjednik na svom Twitter profilu. 

Cohen: "Bojim se da će, ako izgubi izbore 2020., da nikad neće biti mirne tranzicije vlasti"

No na samom kraju svjedočenja, Cohen je iznio zabrinjavajuće upozorenje o samoj budućnosti američke demokracije.

"Moja odanost gospodinu Trumpu koštala me svega. Sreće moje obitelji, prijateljstava, moje licence za bavljenje pravom, moje tvrtke, mog životnog prihoda, moje časti, moje reputacije, a uskoro i moje slobode. I neću sjediti ovdje, ne reći ništa i dopustiti mu da učini to isto zemlji. Zaista, s obzirom na moje iskustvo rada s gospodinom Trumpom, bojim se da će, ako izgubi izbore 2020., da nikad neće biti mirne tranzicije vlasti", rekao je Cohen pred Kongresom. 

Cohenovo upozorenje komentirao je na Twitteru i bosanski politolog Jasmin Mujanović, specijalist za jugoistočnu Europu i međunarodne odnos i autor knjige "Glad i bijes: Kriza demokracije na Balkanu". 

Politolog: Što se događa kada Trump izgubi tijesno i proglasi izbore namještenima?

"Ovo je bio strah koji su mnogi znanstvenici koji se bave autoritarizmom i ekstremizmom imali 2016. Strukturalna dinamika se, može se tvrditi, samo pogoršala otada. Ovo je daleko plauzibilniji scenarij nego što bi mnogi u SAD-u vjerovali. Čak i nasilje niskog intenziteta može eskalirati. Jedna od stvari koje smo naučili od 2016. je da su američke institucije, ograničenja vlasti i generalna vladavina prava daleko slabiji nego što mnogi pretpostavljali. Što se događa kada Trump izgubi tijesno i proglasi izbore namještenima? Raspali kod pristaša militantno bjesnilo jer se boji da će završiti u zatvoru?", pita se Mujanović.

"Istina, to je i dalje slabo vjerojatni scenarij, ali on je značajno vjerojatniji, može se tvrditi, nego u ijedno vrijeme od Građanskog rata. A u tom trenutku stvari imaju načina da poprime svoj užasni zamah. Nema vraćanja duha pobune natrag u bocu. A za ljude koji misle, 'ah ali on je samo neuki šarlatan - on nema kapaciteta da mu to prođe', 1) on nije trebao ni pobijediti na izborima, 2) jako preuveličavate intelektualnu/političku vještinu prosječnog despota. Oni su siledžije, ne geniji", zaključuje Mujanović. 

Na ovaj alarmantni segment Cohenovog svjedočenja posebno se osvrnula i poznata voditeljica američke televizije MSNBC, Rachel Maddow. 

"Još ima mnogo toga što moramo apsorbirati o tome što smo mi, kao zemlja, naučili danas od Trumpovog dugogodišnjeg osobnog odvjetnika, tko je radio desetljeće u njegovom biznisu, tko nije bio samo njegov pravi zastupnik, nego njegov 'fixer' (osoba koja za nekoga odrađuje prljave poslove, često ilegalne). Mnogo toga moramo apsorbirati o tome što je Michael Cohen danas izložio o predsjedniku, predsjednikovom karakteru i predsjednikovoj potencijalnoj umiješanosti u višestruki kriminal, uključujući i otkad je postao predsjednik", rekla je Maddow prije nego je u emisiji pustila Cohenovu izjavu.

"Znam da je ovo osuđeni zločinac koji govori Kongresu o svom bivšem šefu, predsjedniku, ali tako je Michael Cohen zaključio svoje svjedočenje, govoreći da strahuje da ovaj predsjednik neće dozvoliti miran transfer vlasti ako izgubi izbore 2020. i da je to razlog zašto treba istupiti i reći stvari koje je rekao danas. I znam da se to ne računa kao istiniti scenarij, ali primljeno je na znanje", zaključila je Maddow.

Pročitajte više