Zastupnice: Roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta gube naknadu, to je okrutno

Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL

SABORSKE zastupnice Anka Mrak Taritaš i Urša Raukar Gamulin upozorile su danas na gubitak naknade roditelja njegovatelja nakon smrti djeteta, ocijenivši da je država prema njima okrutna i bešćutna.

Naša država je iznimno okrutna prema onima najranjivijima kojima je najpotrebnija, a jedna takva skupina su roditelji njegovatelji, kazala je u slobodnom iznošenju stajališta Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a).

Status roditelja njegovatelja prestaje smrću djeteta, roditelj usred tuge i boli ostaje bez ikakvih primanja i ide odmah na burzu gdje nije izgledno da će brzo naći posao, upozorila je.

Mrak Taritaš: Ne budite okrutni i ispravite ovu užasnu nepravdu

Roditelji njegovatelji i njihove udruge, dodala je, već godinama traže od vlade da im to ne čini i produlji rok na šest mjeseci u kojem im se ukida status i naknada, ali odgovora na njihove molbe nema.

"Apeliram na vladu, ministra i premijera, ne budite okrutni i ispravite ovu užasnu nepravdu i produljite naknadu roditeljima njegovateljima još neko vrijeme nakon smrti djeteta”, kazala je Mrak Taritaš, dodavši da je roditelja njegovatelja oko 5000 pa to ne bi bio neki veliki trošak.

Urša Raukar Gamulin (Klub zeleno-lijevog bloka) upitala je kako je moguće da dužnosnici imaju pravo na "6 plus 6", a roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta istog trena gube sva prava.

Raukar Gamulin: Kakva smo to država ako ne skrbimo za najslabije?

Majci koja je izgubila dijete "bešćutna" država će reći nemaš pravo na vrijeme žalovanja, sutra već izvolite tražiti posao, rekla je.

"Kakva smo mi to država i ljudi ako ne skrbimo za najranjivije i najslabije?” upitala je Raukar Gamulin i najavila da će se u petak na Trgu svetog Marka održati prosvjed roditelja djece s teškoćama u razvoju.

Davor Bernardić (Klub Socijaldemokrati) u slobodnom govoru osvrnuo se na obnovu nakon potresa, zaključivši da je na Banovini i Zagrebu slična situacija. "Velika je sličnost zagrebačke i državne vlasti jer i premijer i gradonačelnik Zagreba obećavaju obnovu, a obnova stoji", kazao je.

Pročitajte više