Zastupnici raspravljaju o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji

SABORSKI zastupnici u nastavku popodnevna dijela sjednice raspravljali su o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji, predlagatelja Kluba zastupnika IDS-a.

Ta stranka predlaže da obalno zemljište koje nije obuhvaćeno privatizacijom trgovačkih društava potpadne u nadležnost lokalne samouprave.

U ime Vlade ministar gospodarstva Ljubo Jurčić odbacio je IDS-ov prijedlog, ustvrdivši, uz ostalo, da su predložena zakonska rješenja upitna sa stajališta ustavno zajamčene jednakosti poduzetnika na tržištu, kao i u vezi s nekim drugim zakonima, primjerice s onima o pomorskom dobru, o vlasništvu i o prostornom uređenju, te da se njime ne postiže svrha.

Damir Kajin (Klub IDS-a) rekao je kako obalno zemljište koje nije u temeljnom kapitalu trgovačkih društava ta društva pokušavaju uknjižiti kao svoje vlasništvo, što je osobito izraženo u Istri.

"Predloženim zakonskim izmjenama to se pokušava spriječiti, jer onaj tko bude gospodario tim zemljištem, gospodarit će i razvojem hrvatskih gradova na obali. Moglo bi se dogoditi da 30 vlasnika raspolaže zemljištem od Umaga do Cavtata, pa ćemo morati plaćati ulaz na gotovo sve plaže", kazao je Kajin. Dodao je da "ne trebamo darovati zemljište koje nije ušlo u privatizaciju" te kako IDS predlaže da ono ostane lokalnoj samoupravi i državi.

Jadranka Katarinčić-Škrlj (Klub HSLS-a) također se zauzela da to zemljište pripadne jedinicama lokalne samouprave, podupire predložene zakonske izmjene, jer smatra da to treba riješiti bez odgode.

Ivan Penić (Klub HDZ-a) najavio je da neće poduprijeti taj zakonski prijedlog iz načelnih razloga jer smatra da je to državno zemljište te da se država na nj treba uknjižiti kao vlasnik. Drži da bi trebalo predložiti fleksibilniji zakon koji bi jedinicama lokane samouprave omogućio slobodnije djelovanje kad je riječ o tome zemljištu.

Dragica Zgrebec (Klub SDP-a) također je najavila da neće poduprijeti taj zakonski prijedlog.

Tonči Tadić (Klub HSP-a) podupro je zakonski prijedlog IDS-a i također smatra da to zemljište treba preuzeti lokalna samouprava i da se treba prekinuti njegova uzurpacija.

U tijeku je rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju državnog proračuna za 2003. kojim se predlaže vraćanje rodiljnih naknada na razinu iz 2000., predlagateljice Jadranke Kosor, zastupnice HDZ-a.

Pročitajte više