Zastupnički dom izglasao plan za podizanje limita, glasanje u Senatu tek formalnost

ZASTUPNIČKI dom američkog Kongresa je u ponedjeljak navečer po lokalnom vremenu izglasao plan za podizanje limita za zaduživanje s 269 glasova za i 161 glasova protiv. Američki dug trenutno iznosi 14,3 bilijuna dolara, a novim će se dogovorom limit za zaduživanje podići za 2,1 do 2,4 bilijuna.

Kinezi o američkom dogovoru: Danas je umrla država blagostanja kapitalističkog sistema!

Tjednima dugo prepucavanje demokrata, republikanaca te nestranačkog političkog pokreta Tea Party koji okuplja radikalniju stranu američke politike napokon se privode kraju. Danas još slijedi glasanje u Senatu, ali pretpostavlja se da će ono proći glatko jer ondje većinu imaju vladajući demokrati koji su i predložili plan.

Glasanje se dogodilo tek nekoliko sati prije ponoći i 2. kolovoza, datuma kojega je američka riznica ranije proglasila kao posljednji rok za izglasavanje limita za zaduživanje. Da se dogovor nije postigao, vlada SAD-a bi jednostavno ostala bez gotovine za podmirivanje tekućih računa i približila se bankrotu prvi put u povijesti, što bi uzrokovalo financijsku katastrofu koja bi se iz SAD-a proširila na ostale zemlje.

Dobar dio demokrata i republikanaca nerado se priklonio planu

Dobar dio demokrata i republikanaca nerado se priklonio planu koji je u principu kompromis njihovih suprotstavljenih stavova. Još jučer su mediji pisali da bi tijekom glasanja u Zastupničkom domu moglo biti poteškoća jer je postojao značajan dio republikanaca koji nisu bili skloni glasati za demokratski prijedlog, kao i lijevo orijentiranih demokrata koji su vrlo brzo nakon objave predsjednika Baracka Obame o postignutom dogovoru kritički reagirali jer dogovor uključuje rezanje troškova od 2,5 bilijuna, čemu se demokratska stranka u dosadašnjem pregovaranju žestoko protivila, želeći umjesto toga dodatna sredstva namaknuti povećanjem poreza za najbogatije.

The Guardian izvještava da su se pojavili doista svi zastupnici, a prvi put nakon ranjavanja pojavila se i demokratska zastupnica Gabrielle Giffords koja je u siječnju upucana u glavu u Tusconu u Arizoni. Dočekana je burnim pljeskom.

Glasanje u Senatu predviđeno je za podne po lokalnom vremenu (18 sati kod nas), ali radi se tek o formalnosti jer je Senat većinom demokratski, a republikanci su obećali poduprijeti plan. Obama se nada da će plan za podizanje limita konačno potpisati odmah nakon glasanja u Senatu, prije ponoći.

Pročitajte više