Tribina u Europskom parlamentu: Hrvatska proglašena "bolesnom demokracijom"

Foto: Pixsell/Matija Habljak/Facebook

Danas se u Europskom parlamentu održava predstavljanje izvještaja Ill Democracies in Europe, tj. Bolesne demokracije u Europi, u kojima se tematizira ugroza ljudskih prava i vladavine prava u neliberalnim demokracijama poput Poljske i Mađarske, ali i Hrvatske kao još jednog negativnog primjera takvog trenda u Europskoj uniji. Izvještaj se bavi i sličnim trendovima u Srbiji.

Predstavljanje su organizirali zastupnici Europskog parlamenta Sophie in't Veld (liberalna frakcija ALDE) i Frank Engel (Europska pučka stranka), oboje vrlo aktivni i utjecajni članovi parlamentarnog odbora za ljudska prava, pravosuđe i unutarnje poslove.

Plenković očito nije ostavio dobar dojam na kolegu iz "stranačke obitelji"


Znakovito je da je i HDZ, odnosno premijer Andrej Plenković, član EPP-a, pa se čini da njegova dosadašnja politika nije baš ostavila dobar dojam na kolegu iz europske stranačke obitelji Engela, koji je jedan od dvoje organizatora predstavljanja izvještaja o Hrvatskoj kao potencijalno neliberalnoj i ''bolesnoj demokraciji''.

Na predstavljanju izvještaja i tribini će govoriti Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava, te mađarska ljudskopravaška aktivistica Marta Pardavi i njena poljska kolegica Malgorzata Szuleka.

Pročitajte više