Zataškavaju zločin: Svećenike pedofile premještaju, a oni opet siluju djecu

U ISTRAZI koja je obuhvatila 21 državu na šest kontinenata, Associated Press otkrio je 30 slučajeva seksualnih zlostavljanja od strane svećenika koji nakon počinjenih zločina i premještanja u druge župe najčešće ponovno siluju djecu.

Više je primjera koji su potvrdili ovu tezu. Naime, jedan svećenik koji je priznao da je počinio silovanje u Los Angelesu premješten je na Filipine gdje mu je američka crkva redovito slala čekove i financirala ga, ali pod uvjetom da nikome ne otkrije tu informaciju.

U drugom slučaju je kanadski svećenik, koji je nakon optužbe za seksualno zlostavljanje preseljen u Francusku gdje je ponovno optužen za seksualno zlostavljanje.

"Praksa je takva, da kada svećenik 'upadne' u nevolje i uzrokuje neki skandal, crkva ga šalje na misije izvan države", kazao je bivši benediktinski redovnik te je dodao da će crkva učiniti sve samo da izbjegne skandal. Crkva redovito šalje svoje svećenike izvan države nakon optužbi za seksualna zlostavljanja te se nadaju kako nova župa neće saznati zločinačku povijest svećenika. U drugim slučajevima crkveni dužnosnici izjavili su kako ne vjeruju u optužbe i da je svećenik "odslužio" svoje vrijeme u određenoj župi.

Pročitajte više