Zatražen jednomjesečni pritvor za trojicu bivših dužnosnika SDS-a

Trojica bivših visokih dužnosnika Srpske demokratske stranke (SDS) uhićena u utorak, saslušana su u srijedu u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu nakon čega je međunarodni tužitelj Johnatan Rattel državnom sudu podnio zahtjev za određivanje jednomjesečnog pritvora.

Bivšeg člana Predsjedništva BiH Mirka Šarovića te nekadašnjeg ravnatelja Uprave za robne rezerve Republike Srpske Milorada Govedaricu u utorak su u Istočnom Sarajevu na temelju naloga Tužiteljstva BiH uhitili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uz potporu pripadnika EUFOR-a.

Kasnije tijekom dana dragovoljno se predao i Milovan Cicko Bjelica, ranije utjecajni dužnosnik SDS-a kojega se sumnjiči da je zajedno sa Šarovićem i Govedaricom odgovoran za višemilijunske prijevare kojima je obavljeno tajno financiranje stranke.

Prema dosadašnjim nalazima istrage o poslovanju Privredne banke iz Istočnog Sarajeva utvrđeno je da je posredstvom fiktivne tvrtke "Matres" iz fondova te banke a uz posredovanje trojice uhićenih za potrebe SDS-a isplaćeno na milijune konvertibilnih maraka.

Mediji u BiH ranije su nagađali da je dio tog novca bio korišten i za pružanje potpore osobama optuženim za ratne zločine poput Radovana Karadžića.

(Hina) xrm ybs

Pročitajte više