Zatvori u Alabami su horor: Silovanja i ubojstva događaju se stalno

Screenshot: YouTube/AL.com

JEDAN je zatvorenik bio mrtav tako dugo da mu je lice, kad je pronađen kako leži licem prema dolje, bilo potpuno spljošteno. Drugi je bio otet i mučen puna dva dana, prije nego su čuvari primijetili da ga nema. Krvavi zatvorenici vikali su upomoć iz ćelija čija se vrata nisu zaključavala.

Ovo su samo neki od jezivih detalja iz izvještaja o alarmantnom stanju zatvorskog sustava u američkoj saveznoj državi Alabami.

Izvještaj na 56 stranica, koji je objavilo američko ministarstvo pravosuđa (DOJ) u srijedu, razotkrio je šokantne uvjete u zatvorima s najvećim brojem zatvorenika i najmanjim brojem zatvorskog osoblja u Alabami, piše New York Times.

Alabama među najgorima po broju silovanja i ubojstava u zatvorima

Ministarstvo pravosuđa tako je utvrdilo da među zatvorenicima u Alabami vlada najviši broj ubojstava i silovanja u SAD-u, dok službenici pokazuju "eklatantni nemar" prema njihovom pravu da budu pošteđeni pretjerane i okrutne kazne.

Istraga je započeta na kraju mandata Baracka Obame, a nastavila se kroz više od dvije godine od dolaska Donalda Trumpa na mjesto predsjednika. Ovo je, usto, jedna od prvih velikih istraga ljudskih prava pod Trumpovom administracijom.

DOJ je upozorio zatvorsku upravu u Alabami da joj slijedi tužba ako u roku od 49 dana "službenici (savezne) države ne odgovore na zadovoljavajući način na našu prigovore". 

Alabama, naravno, nije jedina savezna država s ovim problemom - Amerika je zloglasna po fizičkom i seksualnom nasilju u svojim zatvorima, često dramatiziranom u holivudskim serijama i filmovima. No Alabama je pri samom vrhu po udjelu zatvorenika u ukupnoj populaciji, a njen zatvorski sustav je notorno zastario, opasan i s premalo osoblja.

Zatvorenici na 182% kapaciteta, čuvari na do 20%

Veliki zatvori u Alabami popunjeni su, u prosjeku, 182% svojeg kapaciteta, neki zatvori imaju manje od 20% predviđenog osoblja, krijumčarenje je rašireno, a zatvorenici spavaju u spavaonicama u koje nisu dodijeljeni kako bi izbjegli nasilje, utvrđeno je u istrazi.

"Kršenja su teška, sustavna i pogoršana ozbiljnim nedostacima osoblja i nadzora", stoji u vladinom izvještaju. Navodi se i kako se samica često koristi ne kao kazna, već kao zaštitna mjera za ugrožene zatvorenike. "Visoka razina nasilja je prečesta, okrutna, neobične prirode i sveprisutna", dodaje se.

Državni dužnosnici su pak na izvještaj odgovorili da su svjesni problema i već rade na njihovom rješavanju. "Više od dvije godine DOJ je radio na istrazi problema koji su predmet aktualnih tužbi i meta značajnih reformi (savezne) države. Idućih mjeseci moja administracija i ja surađivat ćemo blisko s DOJ-em kako bismo adresirali naše zajedničke razloge za zabrinutost i kako bismo ostali postojani u posvećenosti javnoj sigurnosti, osiguravajući da problem Alabame ima rješenje u Alabami", napisao je ured guvernerke Kay Ivey. 

Ministarstvo: Vlasti u Alabami su namjerno ravnodušne prema zatvorenicima 

Međutim, to baš i ne odgovara zaključcima vladinog izvještaja, u kojem se državne vlasti opisuju kao "namjerno ravnodušne" prema rizicima kojima su zatvorenici izložen. "Nisu uspjele popraviti poznate sistemske nedostatke koji su doprinijeli nasilju", zaključuje se o vlastima u Alabami. 

Maria Morris, glavna odvjetnica za tužbu koju je nevladina udruga za prava Afroamerikanaca Southern Poverty Law Center podnijela protiv zatvora u Alabami, također tvrdi da se problemi ne rješavaju. "Oni puno govore o rješavanju (problema), ali govor se uvijek svodi na to da trebamo milijardu dolara da izgradimo nove zatvore, a kako je ministarstvo pravosuđa utvrdilo, to neće riješiti problem", rekla je Morris za NY Times. 

U međuvremenu zabrinjavajući brojevi zatvorenika u Alabami i dalje umire. U posljednjih 15 mjeseci bilo je 15 samoubojstava, a stopa ubojstava daleko je iznad nacionalnog prosjeka ubojstava u zatvorima.

U jednom tjednu četvero zatvorenika izbodeno, troje silovano, petoro premlaćeno, jedan zapaljen

Tako je, primjerice, samo u jednom tjednu u rujnu 2017. izbodeno četvero zatvorenika, premlaćeno petoro (jedan čarapom punom katanaca), silovano troje i zapaljen krevet jednog zatvorenika - dok je on spavao u njemu. 

Zatvorske uprave u Alabami ne uspijevaju spriječiti nasilje među zatvorenicima zbog neadekvatne obuke čuvara i nadzora zatvorenika, kao i neuspjeha u zaustavljanju krijumčarenja droge i oružja u zatvore, među ostalim.

DOJ i dalje istražuje pretjeranu uporabu sile i seksualno zlostavljanje zatvorskih čuvara nad zatvorenicima, a ta bi istraga mogla dovesti i do kaznenog progona odgovornih. 

Pročitajte više