Zaustavljeno curenje vode iz reaktora 2: TEPCO gradovima isplaćuje 12 dolara po stanovniku

TVRTKA koja upravlja problematičnom nuklearkom u Fukushimi je odlučila lokalnim zajednicama u blizini nuklearne elektrane isplatiti odštetu zbog problema koje imaju već mjesec dana. Od 10 gradova i mjesta kojima su ponudili odštetu, devet ih je prihvatilo.

Novac su im počeli isplaćivati 31. ožujka. No, grad Namie je odbio primiti odštetu nazvavši je lošim pokušajem da se popravi drastično pogoršanu kvalitetu života i prihode. "Naši ljudi pate. Na žalost, nema više ničega što smo gradili", kazao je gradonačelnik Tamorsu Baba, piše CNN. "Gdje je direktna isprika", upitao se Baba te dodao kako novac neće mnogo pomoći.

Zatvorili rupu kroz koju je radioaktivna voda istjecala u ocean


TEPCO tvrde kako to nije kompenzacija za gubitke prouzročene incidentom u nuklearki, nego samo prvotna pomoć zajednicama. Odštetu će isplatiti kasnije, kada se uspije popisati sva šteta nastala u ovoj katastrofi. Prvotnu ponudu su nazvali "plaćanjem za probleme" stanovnika, a nisu željeli reći koliki iznos daju lokalnim zajednicama. No, dužnosnik Namie Kousei Negishi je kazao da im je ponuda bila isplata oko 20 dolara za svakog od oko 20 tisuća stanovnika.

No, dolaze i dobre vijesti iz nuklearke. TEPCO je izvijestio da su radnici uspjeli zatvoriti rupu kroz koju je radioaktivna voda istjecala u ocean iz zgrade reaktora 2. Razine radijacije u vodi testiranoj u subotu bila je 7,5 milijuna viša od dozvoljene, dok je u utorak ona bila 5 milijuna viša od normalne.

Pročitajte više