završen međunarodni simpozij o zaštiti jadrana

Sudionici danas završena dvodnevna međunarodnog simpozija "Jadran srednjoeuropsko more pod pritiskom" uputili su ministrima zaštite okoliša zemalja Jadranskojonske inicijative koji će se sutra sastati Zadarsku inicijativu Jadranski akcijski plan kao preporuku za prihvaćanje. L

Cilj je tog plana pridonijeti osiguranju primjerene razine zaštite obalnog i morskog okoliša te smanjiti na minimum utjecaje koji mogu štetiti očuvanju i održivu iskorištavanju Jadranskog mora.

Plan predviđa da ministri zaštite okoliša država Jadranskog mora utječu na svoje vlade da osiguraju mjere za provedbu programa održivog razvoja, zaštite, očuvanja i sanacije okoliša i prirodnih bogatstava Jadranskog mora te da potiču suradnju vlada u uspostavi cjelovita upravljanja obalnim područjem.

Zadarska inicijativa - Jadranski akcijski plan proizlazi iz međunarodnih dokumenata kao što je Barcelonska konvencija o zaštiti od onečišćenja Sredozemnog mora.

Sudionici skupa istaknuli su kako je zbog golemih pritisaka na Jadran i Sredozemno more potrebno pooštriti mjere zaštite Jadranskog mora. Naveli su kako more ugrožavaju stari brodovi i općenito brodski promet, marikultura, poljoprivreda, gospodarstvo pa i turizam ako se ne temelji na održivu razvoju.

Drže da treba regulirati brodski promet, pronaći način odlaganja balasnih voda i otpada te izgraditi kanalizacijske sustave.

Izneseni su podatci da se od 24 prošlogodišnja ekološka izgreda u hrvatskom Jadranu 21 odnosio na izlijevanje nafte i naftnih derivata, poglavito iz jahta, a ostali na otpadne vode.

Na skupu koji je priredilo Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja bilo je 150 sudionika iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Monaca te predstavnika tijela UN-a (UNEP-a, REMPEC-a, PAP/RAC-a, UNEP/MAP-a).

Svi su se sudionici složili da je potrebno integralno upravljanje obalnim područjem, pratiti sve čimbenike okoliša i razvijati djelatnosti koje ne ugrožavaju okoliš.

O održivu razvoju govorilo se 30 godina, a sada više nema vremena za priču, jer ne počnemo li provoditi održivi razvoj, žrtvovat ćemo Jadran, poručili su sudionici skupa.

(Hina) bma jn

Pročitajte više