ZAVRŠEN SASTANAK NA VRHU U RIMU, KONFERENCIJA TRAJE DO PROSINCA

Zajedničkom konferencijom za novinare predsjedavajućeg EU Silvija Berlusconija, predsjednika Europske komisije Romana Prodija i predsjednika Europarlamenta Pata Coxa završen je u subotu sastanak na vrhu Međuvladine konferencije u Rimu, na kojoj bi se trebalo usvojiti europski Ustav. L

Šefovi 28 država i zemalja otvorili su Međuvladinu konferenciju, koja Će se zatim nastaviti rad na ministarskoj i tehničkoj razini do prosinca ove godine. Šefovi država i vlada ponovo će se sastati za dva tjedna u u Bruxellesu.

Berlusconi je kazao kako vjeruje da će se doći do komprimosa oko teksta nacrta Ustava koji je donijela Europska konvencija, rekavši kako je "optimist" glede mogućnosti dolaska do "zajedničke europske pozicije".

Prodi je naglasio kako postoji volja za dolaskom do rješenja, što daje nadu u njezin uspjeh.

Predsjednik Europskog parlamenta Cox je istakao kako postoje i zahtjevi malih zemalja u dolasku do ravnoteže u načinu odlučivanja.

Postoje sporna pitanja oko kojih se ne slažu male i velike zemlje članice EU, a glavna točka neslaganja je sastav Europske komisije, izvršnog tijela EU, jer male zemlje traže da svaka od njih dobije u njoj svog punopravnog predstavnika.

Ne postoji konačan datum za dolazak do završnog teksta, a talijanski premijer s tim u vezi je izjavio da će se Konferencija nastaviti, ne dođe li do rezultata, i u idućoj godini, dakle pod predsjedanjem Irske Europskom unijom. Konstatacija je da nije bitan rok, već sadržaj europskog Ustava, zbog čega se osjetio i određeni optimizam glede dolaska do rezultata koji će sve zadovoljiti.

Predsjednik Europske komisije sa svoje je strane izjavio kako Ustav ne zatvara vrata drugim zemljama za ulazak u EU. "Tko bude htio i imao uvjete za ulazak, moći će ući u EU", rekao je na koncu Prodi.

Pročitajte više