Završen znanstveni skup zemalja srednje europe na bledu

TRODNEVNI međunarodni skup zapadno i srednjoeuropskih zemalja ´Forum Bled´ o etičkim pitanjima vezanim uz istraživanja na ljudima, reformi znanstvenog sustava i ulozi žena u znanosti, u kojem je sudjelovala i Hrvatska, završio je u utorak na Bledu, priopćeno je iz Ministarstva znanosti i tehnologije.

U ime Hrvatske na skupu je sudjelovao zamjenik ministra znanosti i tehnologije Zdenko Franić koji je u svome predavanju rekao kako je vladin cilj reformirati sustav znanosti i visokog obrazovanja kako bi postao bolji i učinkovitiji te potpuno harmoniziran sa zahtjevima Europske unije, što uključuje i odvajanje znatno većih proračunskih i izvanproračunskih sredstava.

U Hrvatskoj je potrebno postići mnogo veći transfer znanja iz sustava znanosti i obrazovanja u gospodarstvo, čime će se steći uvjeti da se znanost konačno prestane smatrati potrošnjom umjesto ulaganjem u razvoj, rekao je Franić.

Predstavnici Italije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Slovačke raspravili su na Bledu i inicijativu za stvaranje regionalnog znanstveno-tehnologijskog fonda radi bržeg uključivanja zemalja regije u europski istraživački prostor.

Republika Slovenija organizator je sljedećeg sastanka tih zemalja na kojem bi se ta inicijativa trebala i ostvariti. Planirano je da se sastanak održi najkasnije do kraja veljače 2003. godine.

Ta inicijativa intenziviranja regionalne suradnje na području znanosti zemalja koje pripadaju prostoru srednje i zapadne Europe, poklapa se s političkim stajalištima dijela hrvatskih strateških partnera o nepripadanju Hrvatske regiji zapadnog Balkana, navodi se u priopćenju.

Franić je također razgovarao sa slovenskom ministricom za školstvo, znanost i sport Lucijom Čok o znanstveno-tehnologijskoj suradnji dviju zemalja koja je ocijenjena vrlo dobrom.

Pročitajte više