Završena talačka drama u Njemačkoj nakon sedam sati

NAORUŽANI muškarac oteo je u petak gradski autobus i prisilio je vozača na 170 kilometara dugu jurnjavu po sjevernoj Njemačkoj prije nego što se predao policiji.

Niti jedan od devet talaca, koliko ih je bilo u autobusu na kraju sedmosatne drame, nije ozlijeđen iako je otmičar jednom pucao u zrak u znak upozorenja, priopćila je policija. Očevici su rekli za njemačku televiziju N24 da nije bilo pucnjave na završetku talačke krize.

"Otmičar se predao", rekla je glasnogovornica policije. Ona nije iznijela nikakve druge potankosti.

Vozila policije i hitne pomoći pratila su oteti autobus, a kada se zaustavio na autoputu A7 u blizini Hildesheima u središnjoj Njemačkoj nakon inscenirane nesreće okružili su ga policajci.

Drama je započela u sjevernom gradu Bremenu kada je otmičar, 17-ogodišnji Libanonac, ušao u autobus oko 9:40 sati i zaprijetio vozaču pištoljem. On je uzeo četrnaest putnika za taoce, ali ih je nekoliko oslobodio. U autobusu je bilo i nekoliko djece.

Motiv otmice i dalje nije poznat. Otmičar je tražio da razgovara s gradonačelnikom Bremena i policija je rekla da otmica ima političku dimenziju.

Pročitajte više