Završeni dani hrvatskog filma u Los Angelesu

Brojni Amerikanci i predstavnici američke filmske industrije u proteklih su tjedan dana vidjeli dostignuća hrvatske kinematografije na Danima hrvatskog filma koji su od 1. do 7. travnja trajali u Los Angelesu.

Pred preko 500 gledatelja u prepunoj kino dvorani "Aero Theatre" u Santa Monici u četvrtak navečer prikazan je film "Ta divna splitska noć" Arsena Antona Ostojića kojim su zatvoreni Dani hrvatskog filma.

Nakon prikazivanja filma koji je naišao na veliko zanimanje publike na pitanja nazočnih gledatelja odgovarao je redatelj Ostojić.

Završna večer Dana hrvatskog filma poslužila je i kao prigoda za odavanje priznanja hrvatskim filmskim djelatnicima .

Dabby Vandermeulen, direktorica američke filmske fondacije Hartley-Merril, uručila je posebna priznanja za scenaristički rad redatelju Ostojiću, Mili Rupčiću i Ivi Kapetanović, rekla je hrvatska generalna konzulica u Los Angelesu Sanja Bujas-Juraga. Radi se o američke fondaciji koja potiče rad scenarista u srednjoj i istočnoj Europi.

Američka publika, predstavnici američke filmske industrije i brojni američki Hrvati su od 1. do 7. travnja pogledali devet novijih i starijih ostvarenja hrvatske kinematografije.

Retrospektiva hrvatskog filma otvorena je prošloga petka filmom "Konjanik" Branka Ivande u prestižnom kino teatru "Egyptian Theatre" u Hollywoodu, a potom nastavljena u Santa Monici, jednom od gradova koji pripada širem području Los Angelesa.

U srijedu navečer u "Aero Theatru" prikazan je "Deveti krug" Franca Štiglica. Prikazivanje tog filma iz 1960., koji govori o ljubavi dvoje mladih u okružju ustaških progona neistomišljenika i židova u Zagrebu u Drugom svjetskom ratu, posvećeno je 60. obljetnici oslobađanja Auschwitza. Nazočili su mu brojni predstavnici židovskih udruga iz Los Angelesa.

Na Danima hrvatskog filma prikazani su i "Događaj" Vatroslava Mimice, "Duga mračna noć" Antuna Vrdoljaka, "Rondo" Zvonimira Berkovića, "Lisice" Krste Papića, "Kraljica noći" Branka Schmidta te animirani filmovi Zagreb filma.

Ovaj hrvatsko-američki projekt poslužio je kao prigoda da se američko gledateljstvo upozna s hrvatskom kinematografijom te kao poticaj američkim filmskim radnicima da ponovno počnu ostvarivati svoje filmske projekte u Hrvatskoj, rekla je Bujas-Juraga.

Dane hrvatskog filma organizirali su Američka kinoteka, CAMEO-udruga filmskih djelatnika iz Los Angelesa hrvatskog podrijetla i hrvatski generalni konzulat u Los Angelesu. Glavni pokrovitelj je bilo hrvatsko Ministarstvo kulture uz Hrvatsku turističku zajednicu.

(Hina) xsl ydj

Pročitajte više