ZAVRŠENI PREGOVORI IRANA I IAEA

Stručnjaci Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) završili su u nedjelju popodne pregovore o potpisivanju dodatnog protokola koji bi IAEA omogućio nenajavljene inspekcije svih iranskih nuklearnih objekata. L

"Raspravljalo se o iračkoj zabrinutosti inspekcijama nekih lokacija, poput vjerskih okupljališta. Iran je spreman nastaviti konzultacije s pravnim stručnjacima IAEA", izjavio je u nedjelju popodne predstavnik Irana pri toj organizaciji Ali Akbar Salehi.

Ranije u nedjelju, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da će završni dio pregovora s IAEA biti obavljen uz posredništvo Europske unije. Šefovi diplomacija Francuske, Njemačke i Britanije trebali bi sljedećeg tjedna posjetiti Teheran i razgovarati o konačnom rješenju spora vezanog uz iranske nuklearne aktivnosti.

IAEA i Zapad, koji sumnjaju u potpuno civilnu svrhu iranskog nuklearnog programa, vrše pritisak na Iran da potpiše dodatni protokol iz Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, kao i oko 80 zemalja prije njega. Potpisom bi Iran prihvatio da IAEA gotovo bez najave vrši inspekcije položaja, bili oni ili ne ranije deklarirani UN-ovoj agenciji koja prati neširenje nuklearnog naoružanja.

IAEA je dala Iranu rok do 31. listopada da pruži jamstva da tajno ne izrađuje atomsko oružje. U suprotnom se izlaže prijetnji međunarodnih sankcija.



(Hina) dj dj

Pročitajte više