Završeno godišnje zasjedanje zajedničkog odbora zemalja CEFTA-e

U bledskom hotelu "Toplice" danas je pod predsjedavanjem Slovenije završen dvodnevni sastanak zajedničkog odbora zemalja Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Kako je nakon kraja zasjedanja izjavila slovenska ministrica za gospodarstvo Tea Petrin, ulaskom 5 država CEFTA-a u Europsku uniju iduće godine završava se jedno razdoblje u kojemu su članice te asocijacije postigle mnogo. "Članstvo u Europskoj uniji cilj je koji nam je zajednički i u tome je CEFTA odigrala važnu ulogu. Vjerujem da će svoju ulogu i značenje održati i ubuduće", rekla je slovenska ministrica.

Slovenija će kao predsjedavajuća CEFTA-e u ovom razdoblju na jesen organizirati i sastanak ministara poljoprivrede zemalja članica CEFTA-e, a 7. prosinca u Sloveniji će se održati i sastanak članica CEFTA-e na razini predsjednika vlada.

Ovogodišnje redovno zasjedanje zajedničkog odbora odvijalo se na razini stručnjaka, pri čemu je najviše govora bilo o međusobnoj trgovini, zaštitnim mjerama na području trgovine poljoprivrednim proizvodima, te aktivnostima na području priznavanja rezultata atesta i certifikata. Potpisana su i dva dodatna protokola k osnovnom sporazumu - dodatni protokol broj 13 i dodatni protokol broj 14.

Zemlje članice CEFTA-e su Poljska, Češka Republika, Slovenija, Republika Slovačka, Mađarska, Bugarska, Rumunjska i Hrvatska.

(Hina) fl sb

Pročitajte više