Završeno suđenje optuženima za zločin na Ovčari

U Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu u četvrtak je završeno suđenje nekadašnjim pripadnicima Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica", optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, a presudu će sudsko vijeće objaviti u ponedjeljak, 12. prosinca u 13 sati.

U završnim riječima u četvrtak, optuženi su ponovili da nisu krivi za zločin, tvrdeći da su ih oba svjedoka-pokajnika lažno optuživala svojim svjedočenjima, da bi time - kao pravi krivci - kupili vlastitu slobodu i izbjegli kazneno gonjenje.

Prvooptuženi Miroljub Vujović, nekadašnji zapovjednik Teritorijalne obrane Vukovara u završnoj riječi izjavio da je "sve napravio Željko Ražnatović Arkan" (ubijen u Beogradu 2000. godine), po naređenju nekadašnjeg načelnika Službe vojne sigurnosti JNA Aleksandra Vasiljevića".

Unatoč izjavama nekih od optuženih da suosjećaju s obiteljima žrtava, jedini koji je u završnim riječima pokazao emocije bio je Ivan Atanasijević, ranije Ivica Husnik, koji je na glavnoj raspravi prije mjesec dana jedini priznao da je ubio jednog zarobljenika na Grabovu, zato što je na to - kao Hrvat - bio prisiljen.

"Jedini sam ja hrvatske nacionalnosti koji sam s Ovčare, s Grabova otišao živ", kazao je u završnoj riječi optuženi Atanasijević.

Suđenje optuženima za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na Ovčari 1991. godine počelo je 9. ožujka prošle godine. Optuženo je ukupno 20 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i postrojbe "Leva Supoderica", ali su tijekom postupka dvojica optuženih dobila status svjedoka-pokajnika, jedan optuženi počinio je samoubojstvo mjesec dana prije početka suđenja, a protiv optuženog Milana Bulića postupak je razdvojen zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja. U međuvremenu je proljetos počeo poseban postupak protiv naknadno uhićenog Saše Radaka.

Sudsko vijeće u ponedjeljak će izreći presudu Miroljubu Vujoviću i Stanku Vujanoviću, zapovjedniku i zamjeniku zapovjednika TO Vukovara, pripadnicima TO Jovici Periću, Ivanu Atanasijeviću, Predragu Madžarcu, Goranu Mugoši, Vuji Zlataru, Miroslavu Đankoviću i Milanu Vojinoviću, te pripadnicima paravojne postrojbe "Leva Supoderica", njezinu zapovjedniku Milanu Lančužaninu te Predragu Milojeviću, Marku Ljuboji, Đorđu Katiću, Predragu Dragoviću i Đorđu Šošiću i Nadi Kalabi.

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević za sve je optužene zatražio maksimalnu zakonsku kaznu- 20 godina zatvora.

(Hina) xttag ybs

Pročitajte više