Završilo savjetovanje hrvatskog odbora CIGRE

ŠESTO  savjetovanje Hrvatskog komiteta CIGRE međunarodnog vijeća za velike električne sustave, završilo je danas s radom u hotelu "Croatia" u Cavtatu.

U petodnevnom radu skupa sudjelovalo je više od 600 stručnjaka koji su predočili 234 referata iz područja elektronike i elektroindustrije.

Po riječima predsjednika Hrvatskog komiteta CIGRE Ivice Toljana, od prošlog savjetovanja Hrvatsku je zahvatio val promjena na području elektroenergetike jer je donošenjem paketa energetskih zakona uspostavljen sasvim drukčiji okvir djelovanja elektrostruke.

"Pokretanje velikog investicijskog ciklusa, poglavito u prijenosnu i distribucijsku mrežu, te u rekonstrukciju proizvodnih objekata, članovima Hrvatskog komiteta CIGRE otvara veliko područje novih stručnih izazova", naglasio je Ivica Toljan.

Središnje teme ovogodišnjeg savjetovanja bile su vezane uz pitanje marketinga u elektroenergetici, zatim uz zaštitu okoliša, te prostorno planiranje.

U radu skupa sudjelovao je i potpredsjednik hrvatske Vlade Goran Granić koji je održao uvodno izlaganje o reformi energetskog sektora, istaknuvši važnost otvaranja tržišta čemu je pomogao paket od pet zakona, dok će šesti, kojim bi se trebalo regulirati tržište toplinske energije, biti donesen nakon što se sastane novi saziv Hrvatskoga sabora.

(Hina) hš mć

Pročitajte više