ZAVRŠIO 3. SUMMIT AFRIČKE UNIJE

U četvrtak je završio treći summit Afričke unije (AU), održan u Addis Abebi, nakon što su politički čelnici razmotrili najveće probleme s kojima je suočen taj kontinent, poput stanja u Darfuru, na Velikim jezerima ili u Obali Bjelokosti, objavio je predsjedavajući unije, nigerijski predsjednik Olusegun Obasanjo.

Afrička unija iskazala je "odlučnost nastaviti napore" u postizanju mira na kontinentu, dodao je Obasanjo, okončavajući sastanak na vrhu na kojem je od utorka sudjelovalo 40-ak predsjednika država ili vlada afričkih zemalja.

"Jasno smo poručili da odgovornost za krizu u Darfuru pripada AU i sudanskoj vladi", rekao je Obasanjo na konferenciji za novinare nakon završetka summita.

Afrički čelnici suglasili su se na summitu da u Darfur pošalju snage koje će štititi promatrače AU i humanitarne djelatnike, rekao je nigerijski predsjednik, ali su neki drugi sudionici sastanka, poput ganskog predsjednika Johna Kufoura, izjavili kako će njihov mandat dopuštati i zaštitu civila.

Sa summita je odaslana i poruka sudanskim vlastima da prestanu bombardirati područje Darfura u kojem bijesni građanski rat, a humanitarna je situacija kritična, rekao je predsjednik Komisije AU Alpha Oumar Konare.

Među drugim odlukama donesenim na summitu je ona o održavanju potkraj mjeseca regionalnog sastanka na vrhu zapadnoafričkih zemalja posvećenog oružanom sukobu u Obali Bjelokosti, odluka da se za najkasnije godinu dana pokrene kampanja protiv fizičkog zlostavljanja žena i novačenja djece vojnika te odluka o potpori trogodišnjeg strateškog plana za AU, iako bez jasne vizije o tome kako će se osigurati 1,7 milijardi dolara potrebnih za ostvarenje tog plana.

(Hina) xdam ydgk

Pročitajte više