Završio skup državnih inspektora u Cavtatu

U CAVTATU je danas završio dvodnevni stručni skup Državnog inspektorata na kojem su sudjelovali predstavnici svih 11 njegovih služba.

Na skupu je istaknuto kako ostvareni planirani poslovi 2002. zadovoljavaju, a da bi rezultati bili bolji, zaključeno je, treba promijeniti propise ili donijeti nove.

Da bi inspekcijski rad bio učinkovitiji, prekršajni sudovi trebaju brže rješavati predmete, a valja povećati i novčane kazne, posebice kad se ponovi slučaj, rečeno je. Najavljeno je i stalno stručno usavršavanje inspektora te njihova veća odgovornost.

Skupu su se prvi put pridružili i predstavnici drugih tijela (sudbene i izvršne vlasti) s kojima Inspektorat surađuje u provedbi zakona. Ocijenjeno je da učinkovito sprječavanje i uklanjanje nezakonitosti podjednako ovisi o radu inspektora, učinkovitosti sudbene vlasti te kvaliteti i primjeni propisa.

Izneseni su podaci da su prošle godine inspektori obavili 534.656 nadzora, podnijeli 47.902 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, 181 prijavu za gospodarski prijestup i 149 za kažnjivo djelo.

Skupu u Cavtatu nazočilo je 700 hrvatskih inspektora.

Pročitajte više