Zbog ambalaže voda i sokovi bit će skuplji za više od 50 posto

ZBOG najavljene primjene predloženog Pravilnika o ambalažnom otpadu od 1. listopada voda i sokovi poskupit će 56 posto, a mlijeko, ulje, ocat, industrijski zapakirana hrana, deterdženti i drugo najmanje 25 posto.

Da će doći do novog udara na standard upozorilo je Gospodarsko-interesno udruženje za pakiranje i zaštitu okoliša.

Prema novom Pravilniku kojeg je pripremilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, ubuduće će proizvođač ili uvoznik morati plaćati naknadu za svu nepovratnu ambalažu prodanog proizvoda.

Damir Brlek, direktor GIU PAK-a, upozorio je da je Pravilnik donesen bez suglasnosti struke. Predviđa da proizvođači pića plaćaju naknade za svu nepovratnu ambalažu u prometu od 0,50 do čak 1,50 kuna, ovisno o volumenu ambalaže, piše Večernji list.

Brlek kaže da će ti troškovi povećati cijene proizvoda, ukoliko se proizvođači brzo ne snađu i pogone pripremu za veću proizvodnju u povratnoj ambalaži.

U GUI PAK-u tvrde da se ovim rješenjem neće povećati reciklaža, a stvorti će se diskriminirana skupina proizvoda poput pića. Predlažu da sami osnuju organizaciju za gospodarenje ambalažnim otpadom, a da im Ministarstvo odredi koliko otpada treba prikupiti.

Tvrde da bi cijeli posao obavljali za 50 do 70 milijuna kuna godišnje, što je puno manje od troškova od miljardu kuna koje će nastati ako se primjeni predloženi Pravilnik.

Pročitajte više