Iračanima zabranjeno teško oružje u Mosulu jer je već pobijeno previše civila

Foto: Hina

IRAČKIM snagama koje nastoje istjerati militante Islamske države iz Mosula naređeno je da ne koriste teško oružje nakon nedavna porasta broja civilnih žrtava, objavljeno je kada je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres naglasio da je zaštita civila "apsolutni prioritet". 

"Zapovjedništvo za zajedničke operacije obavijestilo je borbene snage  (vojne) federalne i antiterorističke snage da ne koriste teško naoružanje poput raketa i teškog topništva u bombardiranju uporišta Daesha (IS-a) koje izaziva stradanje civila", rekao je brigadir Mohamed al Džaburi.

Apsolutni prioritet

Glavni tajnik Antonio Guterres koji je stigao u Bagdad rekao je da "zaštita civila mora biti apsolutni prioritet", objavljeno je na internetskoj stranici  UN-ove misije za Irak.

Oko 150 civila ubijeno je u zračnom napadu na Mosul 17. ožujka. Iračke vlasti i SAD koji podupire oslobađanje Mosula najavile su da će istražiti stradanje tih civila.

Početne američke procjene pokazuju da je koalicija pod vodstvom SAD-a izvela ondje zračni napad.

Pripadnici IS-a "iskoristili su civile kao ljudski štit  kako bi onemogućili prodiranje (iračkih snaga) u Mosulu", rekao je Al Džaburi za dpa.

Prošli tjedan, dužnosnik ministarstva obrane rekao je za dpa da je više od 3000 civila ubijeno u tom gradu od 19. veljače, kad su vladine snage uz potporu SAD-a  počele ofenzivu da istjeraju IS iz zapadnog dijela grada.

Pročitajte više