Zbog izlijevanja rijeke Lonđe zatvoren dio ceste Našice-Slavonski Brod

DRŽAVNA cesta D53 Našice Slavonski Brod i danas je kod mjesta Migalovaca, zbog izlijevanja rijeke Lonđe, zatvorena za sav promet.

Naime, Lonđa se izlila jučer na najkritičnijemu mjestu, odmah iza Čaglina, u dužini od 50-ak metara. Na tom je mjestu sinoć oko 19 sati poginuo 54-godišnji Zvonimir Čertik iz Migalovaca, koji se biciklom vraćao kući iz obližnjeg Čaglina. Unatoč potrazi, utopljenik još nije pronađen.

Po riječima očevica Vlade Stojakovića, nesreća se dogodila kada je jaka vodena struja povukla Zvonimira Čertika, koji je, unatoč upozorenjima, biciklom prelazio poplavljenu cestu. Nabujala rijeka ga je povukla, a Vlado Stojaković trčao je s letvom u rukama 70-ak metara kako bi ga spasio.

Uz gradilište novoga mosta preko rijeke Lonđe poplavljeno je i 30-ak hektara oranica. Komunalno poduzeće Tekija upozorava stanovništvo da ne pije vodu iz cjevovoda, posebice u Ruševu, Migalovcima, Sovskome Dolu i dijelu općinskog središta Čaglina, gdje je zbog dugotrajnih kiša zamućena voda u izvorištima i lokalnim vodovodima.

Kako se doznaje od Centra za obavješćivanje, u protekla tri-četiri dana na čaglinskome području palo je 65 litara kiše po četvornome metru, a prošle je noći palo još 15-ak litara.

Iako vodostaj Lonđe i Orljave raste, kod mjernoga mjesta Pleternica - Frkljevci izmjereno je 328 centimetara.

Pripremno stanje za obranu od poplave proglašava se na 350 centimetara, a redovita obrana od poplave tek na 450 centimetra.

Pročitajte više