Zbog kiše koja pada u cijeloj Hrvatskoj sve više mjesta bori se protiv poplava

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U protekla 24 sata pale su dodatne količine oborina na području gotovo cijele Hrvatske, u prosjeku između 10 i 35 milimetara, a zbog obilnih oborina u tijeku su aktivnosti obrane od poplava u više županija, izvijestile su danas Hrvatske vode.

Kako navode, najviše kiše palo je ponovo na području Gorske Hrvatske: Slunj 68 mm, Gospić 59 mm, Ogulin 58 mm, Zavižan 57 mm, Delnice 55 mm. Znatne količine pale su i u susjednoj Bosni i Hercegovini na slivu rijeke Une (Bihać 58 mm). Najmanje oborina, do 5 mm, palo je na području Istre i istočne Hrvatske.

Izvanredno stanje je uz rijeke Koranu i Kupu kod Karlovca, Plitvicu kod Krkanca, Unu kod Hrvatske Kostajnice, na spojnom kanalu Zelina - Lonja - Glogovnica - Česma kod mjesta Poljanski Lug.

Izvanredne mjere su proglašene uz rijeke Glinu kod Vranovine, Ilovu kod Velikog Vukovja, Krapinu kod Kupljenova, Kupu kod Farkašića, Savu kod Jasenovca, Sunju kod Sunje, Zelinu kod Božjakovine, Črnec kod Ustava Črnec te na ZLK (Zapadni lateralni kanal) Biđ polja kod Đakova.

Zadarska i Karlovačka županija

Stanje na područje Gračaca i Obrovca se postupno stabilizira i normalizira. Voda s poplavljenih područja se povlači, saniraju se štete. Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu opao je za 130 centimetara, a rijeke Zrmanje u Obrovcu za oko 80 centimetara.

Noćas je uvedeno izvanredno stanje obrane od poplava na rijeci Korani u Karlovcu, a vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu premašio je razinu od 800 cm.

Trenutni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu iznosi 831 cm, čime je dosegnuta razina za uvođenje izvanrednog stanja i za rijeku Kupu u Karlovcu.

Maksimalni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu očekuje se tijekom današnjeg dana na razini oko 840 cm, što znači da će mnoge prometnice u prigradskim naseljima biti poplavljene, a veliki broj kuća će se naći u okruženju ili biti direktno ugrožen poplavnim vodama rijeke Kupe.

Rijeka Mrežnica dosegnula je u utorak najviši vodostaj od 459 centimetara na vodomjernoj postaji Mrzlo Polje na području Duge Rese, čime je za čak 37 centimetara nadmašila dosadašnji rekordni vodostaj iz 2014.

U uvjetima tako visokih vodostaja došlo je do poplavljivanja niza objekata, kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Mrežnice u naseljima Zvečaj, Donje Mrzlo Polje Mrežničko i Belavići.

Sisačko-moslavačka županija

Jučer je uvedeno izvanredno stanje obrane od poplava za područje Hrvatske Kostajnice, kada je vodostaj rijeke Une premašio razinu od 450 cm.

U suradnji s vojskom već dva dana traju aktivnosti na postavljanju zečjih nasipa od vreća s pijeskom za zaštitu kuća u gradu Hrvatskoj Kostajnici, a velike probleme stvara i kanalizacijski sustav kroz koji prodiru vode iz rijeke Une te plave prometnice i ugrožavaju kuće.

Trenutni vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici iznosi 491 cm i dalje je u blagom porastu, dok se maksimalni vodostaj očekuje na razini oko 500 cm.

Trenutni vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnoj vodomjernoj postaji Farkašić iznosi 911 cm i dalje je u porastu, dok se maksimalni vodostaji na području Petrinje očekuju kroz nekih 48 sati i vrlo vjerojatno će biti na razini rekordnih 988 cm iz 2014. Trenutno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, ali se već tijekom ove noći očekuje uvođenje i izvanrednog stanja kada vodostaj u Farkašiću premaši 950 cm.

Očekuje se plavljenje prometnica i niza kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Kupe na potezu od Jamničke kiselice do Petrinje.

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području od ponedjeljka ujutro otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

Pročitajte više