Zbog klimatskih promjena Južnoj Africi prijeti malarija

Malarija koja je trenutno zaustavljena na području Južnoafričke Republike mogla bi se do 2050. proširiti u toj zemlji zbog klimatskog zatopljenja, izjavio je u četvrtak južnoafrički ministar okoliša Marthinus Van Schalkwyk.

Iznoseći rezultate istraživanja južnoafričkog Državnog instituta za bioraznolikost (SANBI), ministar je istaknuo da bi "klimatske promjene mogle pretvoriti pokrajine kao što su Mpumalanga, Limpopo, Nord-Est, KwazuluNatal, pa i Gauteng", gdje su dvije najveće južnoafričke aglomeracije Johannesburg i Pretoria "u područja s malarijom do 2050."

Ustvrdio je da bi se do 2020. broj Južnoafrikanaca koji su "pojačano skloni" obolijevanju od malarije mogao učetverostručiti.

Malarija svake godine ubija više od milijun Afrikanaca, napose djece do 5 godina.

Zatopljenje klime moglo bi dovesti do izumiranja više biljnih i životinjskih vrsta u Južnoafričkoj Republici, kazao je Van Schalkwyk.

"Klimatske promjene će pogoršati najteže posljedice siromaštva" nanoseći štetu biološkoj raznolikosti, poljodjelstvu, zdravlju, zapravo "gotovo svim sektorima društva", rekao je.

(Hina) xvrad ydv

Pročitajte više