Zbog napetosti na Bliskom Istoku ulagači masovno kupovali zlato i podigli mu cijenu

Cijene zlata porasle su pod utjecajem eskalacije geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku. Na fizičkom tržištu cijena unce zlata porasla je za 0,4 posto na 2.260,7 dolara. Na američkom tržištu zlato je u terminskim ugovorima poskupjelo za 1,1 posto, na 2.281,15 dolara po unci. Ulagače je na kupnju zlata potaknuo, kako se pretpostavlja, izraelski zračni napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem su ubijeni visoki iranski vojni zapovjednik i nekoliko diplomata. 

Iran je obećao odgovor, što povećava opasnost od širenja bliskoistočnog sukoba. Na trgovinu bi tokom dana mogao utjecati i podatak o narudžbama u američkoj industriji u veljači i istupi dužnosnika američke središnje banke.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell trebao bi u srijedu održati govor. Podaci o tvorničkim aktivnostima i naznake ubrzavanja rasta cijena određenih kategorija proizvoda u izvješću ISM-a potaknuli su strah od tvrdokorne inflacije i nagađanja da bi spuštanje kamatnih stopa moglo biti odgođeno za drugu polovinu godine.

Pročitajte više