Zbog neplaćenih pristojbi druge osobe HRT starici uzima pola mirovine

Ilustracija: 123rf, HRT

ANI TKALČEC, 80-godišnjoj starici iz Biškupca pokraj Varaždina, već godinama na mirovinu sjedaju ovrhe zbog neplaćenih HRT-ovih pristojbi. Njezina jedina krivnja je u tome što dijeli ime s ženom koja živi u istome mjestu i istoj ulici, na koju se dugovi odnose.

Obitelj Ane Taklčec na svaki je način pokušala dokazati da ona nije pravi dužnik, ali Odvjetnički ured Hanžeković, opunomoćen od Hrvatske radiotelevizije za provedbu ovrha zbog neplaćenih HRT računa, starici i dalje uzima pola mirovine, piše Regionalni tjednik.

Kći oštećene tvrdi da njezina majka nikada nije bila HRT-ov pretplatnik. Ranije su HRT-ovi računi glasili na njezinog pokojnog supruga , a otkad je on umro, glase na njezinu drugu kći Mirjanu Blaži koja sa svojim suprugom živu u istom domaćinstvu s majkom.

“Tako da nama ni ne stižu nikakvi računi od HRT-a na bakino ime niti opomene za neplaćene račune, samo joj sjedaju ovrhe na mirovinu. Mi živimo na adresi Črnec Biškupečki broj 158, a navedena dugovanja za HRT-ove pristojbe pripadaju drugoj osobi istog imena, Ani Tkalčec koja živi u istoj ulici, ali na broju 142”, objašnjava Mirjana Blaži za Regionalni.

Ana Tkalčec ima sudsku potvrdu da ona nije osoba koja HRT-u dužna za pristojbu, te je pomoću dokumenata sa suda i podataka o prebivalištu s policije u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje već u nekoliko puta dobila povrat ovršenog novca, ali to nije zaustavilo nove ovrhe. Iako svoj novac redovito dobiva natrag, starica koja živi od male mirovine svaki put mora obilaziti šaltere kako bi tražila povrat greškom skinutog novca, koji zatim čeka i nekoliko mjeseci.

Pogreška s OIB-om

Odvjetnički ured ne odgovara na novinarske upite. Oglasio se jedino Područni uredi HZMO-a u Varaždinu.

"Proslijedili smo im sve dokumente, ali iz Odvjetničkog ureda Hanžeković uporno šalju rješenja o ovrsi i odgovaraju nam da je OIB gospođe Tkalčec ispravan. Međutim, to jest njezin OIB, ali ona nije dužnik. Drugim riječima, imaju pravi OIB ali “krivu” osobu, jer su vjerojatno prije dosta godina tražili na HZMO-u podatke gđe Ane Tkalčec i netko je, ne gledajući kućni broj, dao OIB druge gospođe. Osim toga, Ana Tkalčec koja je stvarni dužnik nije uopće korisnica mirovine. U sustavu vidimo i njezin OIB, ali im ga ne možemo proslijediti bez njihova upita", kažu na varaždinskome Mirovinskom, napominjući da su na predmetu Ane Tkalčec naznačili da se ovrhe više ne provode po rješenjima Odvjetničkog ureda Hanžeković zbog krivih podataka. Objašnjavaju da su s njima pokušavali stupiti u kontakt, ali nisu uspjeli.

Izgleda da se zbog interesa medija nešto ipak počelo događati, jer se u Područni ured varaždinskoga HZMO-a javila se osoba s HRT-a zadužena za pretplate, rekavši da će razriješiti situaciju oko pogrešno adresiranih ovrha. Iz HRT-a su najavili da će oni poslati prave podatke Odvjetničkom uredu Hanžeković.

Obitelj gospođe Tkalčec kaže da su i oni svojedobno zvali HRT, ali su im tamo uvijek rekli da oni nemaju ništa s ovrhama i da moraju kontaktirati Odvjetnički ured Hanžeković, piše Regionalni.

Pročitajte više