ZBOG NISKOG VODOSTAJA DRAVE I DUNAVA ZAUSTAVLJENI BRODOVI

Zbog niskog vodostaja na ušću Drave u Dunav kod Aljmaša, dva broda s tri barže pune tereta ne mogu doploviti do osječke Luketranzit, pa Luka svojim plovilima s dizalicama pretovaruje teret na rijeci i dovozi ga u luku. L

Jedan je brod rumunjski, a drugi sisačkog "Dunavskog Lloyda", s ukupno tri potisnice (barže) s teretom.

Pretovar s brodova, koji ne mogu doći do luke, stvara velike troškove Luci, pa se na prošlogodišnje gubitke te djelatnosti od oko tri milijuna kuna sada gomilaju novi, kazao je direktor osječke Luke-tranzit Ante Šimić.

Zbog niskog vodostaja Drave i Dunava i niskih temperatura postoji mogućnost da se rijeke zalede i da će se u potpunosti morati zaustaviti plovidba tim rijekama, rekao je Šimić, dodajući da je prošlog ljeta bilo problema zbog izrazito niskog vodostaja.

Prošle godine osječka Luka-tranzit zbog otežane plovidbe brodova do luke imala je 197.000 tona utovara, odnosno istovara razne robe, što je za gotovo sto tisuća manje od prethodne (2002. godine) kada je u Luci-tranzit pretovoreno na druga prevozna sredstva čak 309.000 tona tereta.

Šimić je napomenuo da je Luka-tranzit Osijek, unatoč gubicima zbog niskog vodostaja, ukupno poslovanje prošle godine uspjela završiti s malom dobiti.

Vodostaj Drave kod Osijeka danas iznosi minus 78, a Dunava kod Aljmaša plus 14, što je znatno niže od uobičajenog vodostaja u ovo vrijeme godine, rekli su u Hrvatskim vodama Osijek.

(Hina) vs jn

Pročitajte više