Zbog predugih suđenja država izgubila više od osam milijuna kuna

ZBOG predugih sudskih postupaka država je u poslijednje tri godine, temeljem presuda Ustavnog suda, građanima trebala isplatiti više od osam milijuna kuna, istaknuto je na seminaru za suce o zaštiti prava na suđenja u razumnom roku.

Izmjenom Zakona o sudovima, koji su na snagu stupili krajem prošle godine, umjesto Ustavnog suda tom će se problematikom baviti redovni i specijalizirani viši sudovi, a Ustavni samo ako je do povrede tog prava došlo pred Vrhovnim sudom.

No, djelotvornost zakonskih promjena ovisit će i o sudskoj praksi, odnosno upućenosti sudaca u takve postupke, kazao je otvarajući seminar predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

On smatra da će se rješavanje takvih predmeta odraziti na položaj Hrvatske pred Vijećem Europe i Europskim sudom za ljudska prava, pred kojim je najviše postupaka iz Hrvatske upravo zbog nepoštivanja "razumnog roka".

Hrvatska zastupnica pred tim sudom Štefica Stažnik ističe da je samo prošle godine država zbog povreda ljudskih prava svojih građana odlukama suda u Strasbourgu isplatila oko 200 tisuća eura naknade.

Prema podacima Ustavnog suda udio "razumnog roka" u ukupnom broju predmeta 2005. je iznosio nešto više od 27 posto. To znači da je od 5232 zaprimljena predmeta oko 1400 bilo zbog predugih suđenja, kazao je sudac Ustavnog suda Željko Potočnjak, jedan od predavača današnjeg seminara.

Gotovo 70 posto tužbi zbog dugotrajnih sudskih postupaka Ustavni je sud prihvatio i građanima posljednjih godina dosudio naknade od preko osam milijuna kuna, ustvrdio je Potočnjak.

Uz propise koji se odnose na zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, sudionici su upoznati i s većim brojem odluka Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda RH iz kojih se vidi u kojim slučajevima građanskih odnosno kaznenih postupaka dolazi do povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Foto: Arhiva

Pročitajte više