Zbog prijetnje ubojstvom priveden predsjednik kaštelanske Hvidre Željko Strize

SPLITSKA policija u nedjelju je uhitila predsjednika kaštelanske Hvidre Željka Strizu zbog telefonske prijetnje ubojstvom uredništvu i novinarima Slobodne Dalmacije, potvrdila je za Index glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj.

Djelatnici policije zaprimili su jučer oko 12.30 sati dojavu o telefonskoj prijetnji 36-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je telefonom nazvao redakciju lista Slobodna Dalmacija i tajnici redakcije izrekao prijetnje prema kojima će ubiti novinara koji je pisao tekst u kojem se Strize spominje u negativnom kontekstu.

Slobodna Dalmacija javlja kako je Strize uhićen u neposrednoj blizini redakcije te novinske kuće. Prema redakciji se uputio nezadovoljan objavljenim reagiranjem na prethodni tekst.

U spomenutom telefonskom pozivu tajnici redakcije je kazao da će se uredništvu i novinarima "napiti krvi", da će "biti mrtvih" te da će "doći do novinara koji je pisao tekst".

Strize je redakciju nazvao oko 12.30 sati, a uhićen je nešto prije 15 sati. Tada je uhićen i zadržan. Splitska policija danas će nad njime provesti kriminalističku obradu nakon koje se očekuje više informacija o incidentu.

Zasad se pouzdano ne zna što je točno Strizu iziritiralo tako jako da je odlučio nazvati redakciju splitskog lista i neimenovanim novinarima zaprijetiti smrću.

U izdanju od subote, u kojem novinari Damir Petranović i Jakov Žarko obrađuju članak na temu odnosa između Kotromanovića i Strize, navodi se kako je predsjednik SDP-ovog Savjeta za branitelje brigadir Ante Kotromanović odbio navodnu ponudu neimenovanih predstavnika kaštelanske Hvidre koji su na osnivanju kaštelanskog ogranka Savjeta Kotromanoviću izrazili Strizeovu želju za "čvrstom suradnjom s SDP-om".

U istom članku Strize je izuzetno negativno predstavljen, ali mu je pružena mogućnost da se očituje o mogućoj suradnji kaštelanske Hvidre i lokalnog ogranka Savjeta za branitelje. Pri tom je priznao svoje osobne pogreške u upravljanju Udrugom u proteklih 12 godina, te je između ostalog konstatirao kako "svatko u svom radu i privatnom životu ima pravo griješiti, ali i ispravljati svoje nepromišljene poteze."

Moguće je kako je Strizu osobito pogodio dio članka pod naslovom "od pršuta do Bešlića" koji u nekoliko redaka ukazuje na manje ili veće incidente kojima je čelnik kaštelanske Hvidre "kumovao", a koji u nastavku prenosimo u cjelosti:

"Osebujni Željko Strize pod svjetla pozornice stupio je još 1992. godine, kada je, naoružan automatskom puškom i ničim izazvan, jurišao na policijsku postaju u Trogiru. U policijskoj evidenciji vodi se nekoliko njegovih krađa, demoliranja automobila i kafića, tuča i prometnih nesreća. Svojedobno je likvidacijom prijetio bivšoj djevojci, a godine 1999. zabilježeno je njegovo vjerojatno najbizarnije kazneno djelo - na trogirskoj tržnici ukrao je pršut.

U novije doba blokirao je ceste, prosvjedujući zbog optužnice protiv generala Gotovine, zatim je organizirao bojkot Mesićeva posjeta Kaštelima, a nedavno se, alkoholiziran, ponovno fizički sukobio s policajcima.

Proslavio se i prošlogodišnjim onemogućavanjem koncerta sarajevskog pjevača Halida Bešlića, uz tvrdnju da "muslimani ili Srbi nemaju zašto pjevati u Kaštelima", piše Slobodna Dalmacija od subote.

I.K.

Pročitajte više