Zbog pukotina u konstrukciji poznatom beogradskom mostu Gazeli prijeti urušavanje

NAJVEĆI most u Srbiji i svojevrsni simbol Beograda, poznata Gazela, zatvoren je za promet teretnih vozila nakon što su u četvrtak poslijepodne na konstrukciji mosta uočene pukotine, te je procijenjeno da mostu prijeti urušavanje, prenose danas svi beogradski mediji.

Press online navodi kako je na Gazeli, koja se nalazi na dijelu autoceste Zagreb – Beograd, napuknuo glavni nosač, zbog čega je Ministarstvo infrastrukture Srbije donijelo odluku da zatvori prometnicu za teretna vozila kako se pukotina pod opterećenjem ne bi širila, dok je promet ostalih vozila ograničen.

Direktor tvrtke za održavanje prometnica Putevi Srbije, Zoran Drobnjak, potvrdio je novinarima da je za sva vozila zabranjen promet središnjim prometnim trakom, dok je za lakša vozila u ostala dva traka uvedeno ograničenje brzine od 40 kilometara na sat.

Drobnjak je rekao kako će u iduća dva tjedna biti obavljeni hitni popravci kako bi se most privremeno osposobio za promet, no da će kompletna rekonstrukcija mosta, za koju se procjenjuje da će koštati oko 60 milijuna eura, biti započeta na proljeće.

Gazela je sagrađena i puštena u promet 1971. godine i u to je vrijeme bila najveći i najmoderniji most u tom dijelu jugoistočne Europe.

Jedan od projektanata mosta Miša Dragojević medijima je prije nekoliko tjedana izjavio da je most jako propao zbog neadekvatnog održavanja te konstatirao da briga o Gazeli nikada nije bila prepuštena stručnim ljudima, nego političarima i moćnicima koji su samo razmišljali kako da sa sebe skinu odgovornost.

S vremenom je sol, koja se zimi posipala po asfaltu, toliko nagrizla konstrukciju da joj sada treba kompletna obnova, a ozbiljni su radovi na mostu, upozorio je Dragojević, posljednji put izvedeni prije pune 24 godine.

Pročitajte više