Zbog ruskih baza u Gruziji Saakašvili bojkotira moskovsku paradu

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili bojkotirati će moskovsku paradu kojom će Rusija u ponedjeljak obilježiti njemačku kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, a razlog bojkota su neuspješni pregovori o zatvaranju dviju ruskih baza u Gruziji. L

Gruzijska ministrica vanjskih poslova Salome Zurabišvili izjavila je u petak da će Saakašvili bojkotirati paradu u Moskvi, ali i skup čelnika država nastalih raspadom SSSR-a koji će se održati u nedjelju.

"Vrlo važna pitanja ostala su neriješena. Budući da napredak nije postignut predsjednik neće otputovati u Rusiju", izjavila je gruzijska ministrica novinarima u Moskvi.

Predsjednik Saakašvili smatra, naime, da ruske baze predstavljaju okupaciju dijela Gruzije, a zbog odbijanja Rusije da udovolji zahtjevima za brzim zatvaranjem vojnih baza u bivšoj sovjetskoj republici odnosi dviju zemalja su zategnuti.

Ignoriranje moskovske parade od strane gruzijskog predsjednika neugodno je za ruskog predsjednika Vladimira Putina koji proslavu 60. obljetnice pobjede nad Njemačkom nastoji pretvoriti u međunarodni događaj.

Očekuje se da će američki predsjednik George W. Bush nakon moskovske parade otputovati u Gruziju na razgovor sa Saakašvilijem, prozapadno orijentiranim gruzijskim predsjednikom koji je na vlast došao 2003.

Analitičari ocijenjuju da će Bushov posjet vjerojatno izazvati negodovanje ruskih vlasti koje Gruziju vide kao svoje "dvorište" i ključnu, strateški važnu točku preko koje će ići novi naftovod od kaspijskih naftnih polja prema zapadnom tržištu.

(Hina) xso yso

Pročitajte više