Zbog Sarkozyjeve ekonomske politike više od milijun francuskih radnika izlazi na ulice

OČEKUJE  se da drugi masovni štrajk francuskih radnika u samo dva mjeseca na ulice "istjera" više od milijun radnika koji ponovno protestiraju protiv ekonomskih politika koje provode vlasti na čelu s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Sindikati izlaze na ulice i zato što je nezaposlenost u Francuskoj dosegnula "magičnu" točku od dva milijuna nezaposlenih, a plan je da se blokira čak dvjesto gradova. Mnoge škole su zatvorene, a javni prijevoz je u zastoju. Organizatori se nadaju većem štrajku nego je bio onaj u siječnju, kada je više od milijun radnika odbilo doći na svoja radna mjesta.

Paraliziran regionalni željeznički promet

Radnici su u mnogim gradovima već počeli svoje "marševe", a najveći su oni u Marseilleu, Lyonu i Grenoblu, dok će u Parizu "borci za prava radnika" zauzeti svoje položaje u poslijepodnevnim satima. Cijeli masovni štrajk počeo je još u srijedu kada su transportni radnici zaustavili svoj rad.

Nacionalna željeznička tvrtka SNCF otkazala je 40 posto svojih vožnji superbrzim vlakovima i pola regionalnih vožnji. Trećina zrakoplova neće poletjeti s pariške Orly zrakoplovne luke, dok je desetina proizvodnje francuske električne energije ugašena zbog radnika u štrajku.

Traži se povećanje minimalne plaće i odustajanje od otkaza u javnom sektoru

Pariški autobusni promet i podzemna željeznica normalno rade zbog novog zakona koji ih je natjerao da moraju osigurati minimum prometnih usluga tijekom štrajka. No, zbog zatvorenih škola i i mnogih javnih službi i broj ljudi koji koriste promet je smanjen. U ovim prosvjedima sudjelovat će i radnici iz "privatne" autoindustrije te naftni i trgovački sektor.

Sindikati ističu kako potpora ekonomiji od 26 milijardi eura koju je odobrio predsjednik Nicolas Sarkozy nije dovoljna za posrnulo francusko gospodarstvo. Traže povećanje minimalne plaće i Sarkozyjevo odustajanje od otkaza u javnom sektoru. Najnovija istraživanja pokazuju kako tri četvrtine Francuza podupire štrajk. Očekuje se da će nezaposlenost u Francuskoj do kraja godine dosegnuti 10 posto s još 350 tisuća novih nezaposlenih u sljedećih 12 mjeseci.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više