Zbog Švicaraca Thompson neće tri godine moći ući u Europsku uniju!

ZABRANOM ulaska u Švicarsku Marko Perković Thompson zapravo je dobio zabranu ulaska u čitavu Europsku uniju, odnosno sve zemlje koje su obuhvaćene Schengenskim režimom! Naime, iako Švicarska nije članica Europske unije, ona je unutar Schengenskog graničnog sustava zbog čega nema granične kontrole prema svojim susjedima pa bi Thompson, u slučaju da mu ulaz u EU bude dozvoljen, mogao neometano šetati po Švicarskoj unatoč zabrani. 

Jedine članice EU koje nisu obuhvaćene Schengenom su Bugarska, Rumunjska, Irska i Velika Britanija, a članice Schengenskog prostora su i Island, Norveška i Lihtenštajn.

Neslužbenu potvrdu informacije da će Thompson u Europi biti nepoželjan gost dobili smo od izvora bliskog Ministarstvu vanjskih poslova, koje se ovih dana maksimalno zalaže da Švicarska ukine izrečene mjere protiv Thompsona.

"Thompsona tretiramo isto kao i svakog drugog građanina Hrvatske"

"Mi tretiramo Thompsona isto kao i svakog drugog građanina Hrvatske. Već smo reagirali preko našeg veleposlanstva u Švicarskoj, a i ovdje ćemo sutra uložiti notu švicarskom veleposlaniku", rekao je za Index glasnogovornik Jandrokovićevog ministarstva Mario Dragun.

Dragun nam je obrazložio da je Ministarstvo zatražilo obrazloženje odluke švicarskih vlasti jer smatraju kako odluka ničim nije utemeljena, "a posebno ne navedenim razlozima". "Thompson je u svojoj karijeri proputovao cijeli svijet i nikad nismo dobili dojavu o bilo kakvim incidentima", objašnjava Dragun.

MVPEI ima mjesec dana da preokrene odluku

Ministarstvo će, kaže, učiniti sve što je u njihovoj moći da Thompson izbjegne rigoroznu zabranu koja bi značila trogodišnji izgon iz zemalja Europske unije. "Imamo mjesec dana i to ćemo vrijeme iskoristiti da s naše strane argumentiramo činjenice za koje vjerujemo da će osporiti odluku. A i njemu je kao privatnoj osobi otvorena mogućnost da se žali na odluku Švicarske", zaključio je Dragun.

Podsjećamo, Thompson je trebao 3. listopada održati koncert u Luzernu, u klubu Froschkönig, ali najava njegovog gostovanja na noge je digla lokalne političare koji su se pobunili protiv dolaska "hrvatskog fašista" te su mu ishodili zabranu ulaska u zemlju.

Pročitajte više