26-godišnji Slovenac uhićen zbog terorizma: Surađivao s Bilalom Bosnićem?

Ilustracija: Hina

SLOVENSKI državljanin, kojega talijanska policija sumnjiči zbog terorizma i novačenje boraca za džihadiste u Siriji na talijanskom teritoriju, uhićen je u Sloveniji, gdje mu je određen jednomjesečni pritvor, potvrdila je slovenska policija.

Prve vijesti navodile su da je 26-godišnji medicinski tehničar iz Kamnika kod Ljubljane Rok Žavbi uhićen u Italiji u suradnji talijanske i slovenske policije.

Slovenska policija je za Slovensku tiskovnu agenciju STA navela da je osumnjičeni uhićen u petak na zahtjev talijanskih vlasti koje su uhidbeni nalog dostavile dan ranije. Žavbi je uhićen temeljem međunarodne tjeralice i europskog uhidbenog naloga.

Nakon saslušanja pred istražnim sucem u Ljubljani određen mu je jednomjesečni pritvor.
Žavbijeva odvjetnica Lara Mikuž na odluku o pritvoru se žalila, a najavila je da se njen branjenik protivi izručenju Italiji koja zahtijeva da talijanskim sudskim organima bude predan što prije.
Prema navodima slovenske policije, u Sloveniji se ne odvija nijedan istražni postupak u kojemu bi Žavbi bio pod sumnjom za terorističke djelatnosti pa je njegovo moguće izručenje Italiji u isključivoj nadležnosti suda u Ljubljani.

Prije nekoliko godina se konvertirao na islam

Prema talijanskim izvorima, Žavbi koji je prije nekoliko godina konvertirao na islam, povremeno je dolazio u Italiju, gdje je pomagao u radikalizaciji potencijalnih novaka za džihadističke postrojbe u Siriji, što on sam negira.

On je 2014. godine bio u Siriji, što je bilo i predmetom istrage u Sloveniji nakon promjene zakonskih odredbi koje se odnose na status državljana koji sudjeluju u konfliktima u inozemstvu, ali nije bio uhićen niti procesiran. Tvrdio je kako je u Siriji djelovao kao bolničar i da je nosio oružje samo radi vlastite obrane.

Žavbi se dovodi u vezu s još nekoliko mladih Slovenaca koji su zadnjih godina konvertirali na islam i boravili u Siriji, a jedan od njih je navodno prije dvije godine u borbama i poginuo.

Kako prenose mediji, riječ je o skupini koja je svojevremeno bila u vezi s bosanskohercegovačkim radikalnim imamom Bilalom Bosnićem koji se u toj državi procesuira, a svojevremeno su sudjelovali na njegovim predavanjima u Sloveniji i BiH.

Pročitajte više