Zbog vojne vježbe u Italiji se nasukalo devet kitova

DEVET kitova nasukalo se na talijanskoj obali, dva su se uspjela spasiti, pet ih je umrlo, a dvojicu se još uvijek pokušava odvući iz plićaka. Kitovi su se nasukali u plitkoj vodi ispred Puglie, grada koji se nalazi na samoj "meti" talijanske "čizme". Prema današnjim informacijama, dva kita su još uvijek živa, ali veterinari koji se brinu za njih razmišljaju o tome da je najbolje da ih uspavaju.

Događaji poput ovih su česti na područjima u oceanu, ali su jako rijetki u Sredozemnom moru. Prema informacijama koje su objavili talijanski biolozi, takvi se događaji u Sredozemlju dogode jednom u 150 do 200 godina. "ako se kit pojavi uz obalu, najčešće je već mrtav, a ako se to dogodi jatu kitova onda uzrok nome sigurno nije prirodan", rekao je jedan od biologa koji se bavi kitovima nasukanim ispred Puglie, prenose talijanski mediji.

Točan uzrok najnovijeg nasukavanja kitova nije poznat. Ipak, sumnja se da je uzrok buka koju su prouzročili u obližnjoj vojnoj bazi tijekom vježbi. Buka je, smatraju biolozi, toliko smetala kitovima da im je omogućila međusobnu komunikaciju te su se izgubili i tako završili na obali. Svi kitovi su bili prosječne dužine od 12 metara.

Stručnjaci su od stradalih kitova uzeli uzorke tkiva pomoću kojih će uspjeti utvrditi točne uzroke tragedije.

Pročitajte više