Žbogar: Hrvatska neće u EU dok se ne riješi pitanje Nove ljubljanske banke

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u razgovoru je za Reuters naglasio da Hrvatska neće moći zaključiti pregovore s EU-om dok svoje financijsko tržište ne otvori Novoj ljubljanskoj banci. "U skladu s pregovorima za zatvaranje poglavlja o slobodnom protoku kapitala Slovenija očekuje da Hrvatska neće onemogućiti Novoj ljubljanskoj banci ulaz na njezino financijsko tržište", rekao je Žbogar. U suprotnom slučaju će to Slovenija shvatiti kao diskriminaciju članice EU-a i kršenje europskoga prava.

U osvrtu na najavu slovenske oporbe da će blokirati ratifikaciju hrvatskih pristupnih pregovora, Žbogar je rekao da u Sloveniji postoji mišljenje da bi lako moglo doći do izmjene zakona, čime bi se međunarodni ugovori ratificirali apsolutnom većinom.

Slovenski premijer Borut Pahor je u utorak u intervjuu za HRT izrazio zabrinutost u vezi s hrvatskim pregovaračkim poglavljem o slobodnom protoku kapitala zbog određenih izjava iz Hrvatske da Nova ljubljanska banka neće moći ući na hrvatsko financijsko tržište jer još uvijek nije riješeno pitanje hrvatskih deviznih osiguranika bivše Ljubljanske banke. To znači da Hrvatska "diskriminira jednu od država EU-a, što je u suprotnosti s europskim pravom", naglasio je Pahor.

Pahor je tada najavio da će Slovenija i Hrvatska još jednom pokušati riješiti političko pitanje Ljubljanske banke prije susreta s premijerkom Kosor koji je zakazan za 9. srpnja u Dubrovniku.

Pročitajte više