Zbor udruge sudaca podržao Gredeljevo izvješće

PREDSTAVNICI svih ogranaka Udruge hrvatskih sudaca (UHS) na današnjem su Zboru usvojili izvješće o radu Upravnog odbora UHS-a, a za zamjenika predsjednika te udruge izabrali su suca zagrebačkog Županijskog suda Đuru Sessu.

Iznoseći Izvješće o radu Upravnog odbora predsjednik UHS-a Vladimir Gredelj ocijenio je kako je protekla godina bila razdoblje ´pune afirmacije, ali i vrijeme najžešćih napada na Udrugu´.

U izvješću se u više navrata kritizira odnos Ministarstva pravosuđa i ministrice Ingrid Antičević Marinović prema sudstvu i Udruzi.

Gredelj je tako ustvrdio da je sadašnja vlast donijela niz odredbi štetnih za samostalnost i napredak pravosuđa, poput smanjivanja sudačkih plaća, uvođenja probnih rokova od pet godina za nove suce, ukidanja doktorskih titula za pravnike s položenim pravosudnim ispitom te, po njemu najsporniju odredbu da ministrica pravosuđa imenuje predsjednike sudova.

´Takvi postupci ne spadaju u modernu europsku pravosudnu praksu´, kazao je Gredelj, dodavši da je UHS upravo zbog kritiziranja odnosa vlasti prema pravosuđu neutemeljeno proglašena kočničarima reforme pravosuđa.

Gredelj tvrdi da je mnogim sucima napredovanje u karijeri bilo uvjetovano istupanjem iz Udruge, posebno u slučajevima kada su se natjecali za mjesta predsjednika sudova.

Komentirajući tvrdnje da nekim sucima smeta njegov način javnog djelovanja, Gredelj je rekao da to u medije iznose osobe koje na kritikama UHS-a grade karijeru, te da on ima punu potporu članstva Udruge.

Dodao je da bi sve što mu se stavlja na teret, među ostalim i organiziranje konferencije za novinare splitskom sucu Slavku Lozini, ponovno učinio.

Pročitajte više