Zbornik uz 70. godišnjicu života Dragutina Pavličevića

UZ 70. GODIŠNJICU života Dragutina Pavličevića, hrvatskog povjesničara, znanstvenika, urednika i predavača, danas je u Institutu društvenih znanosti "Ivo Pilar" predstavljen zbornik njemu u čast.

Zbornik je objavljen u novopokrenutoj ediciji Instituta "Pro Historia Croatica".

"Spomen-zbornik je poseban oblik priznanja, kako za Pavličevićev dugogodišnji uspješni rad na području povijesne znanosti, tako i za doprinos koji je svojim djelovanjem dao hrvatskoj historiografiji", rekao je urednik Zbornika Ivan Čizmić.

Zbornik iscrpno donosi podatke o životu i djelu Dragutina Pavličevića koji je, kako su istaknuli neki od 42 autora zbornika, "povijesnu istinu uvijek branio i zastupao na svoj način, javno i istinoljubivo, što zaslužuje priznanje".

"Njegovo je djelo protkano domoljubljem, ali nikad nije prešao granicu znanstvene istine", izjavila je Mira Kolar, redovna profesorica zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, naglasivši da je Pavličević u svojim radovima znao razotkrivati i kontroverze hrvatske povijesti.

Zbornik je priznanje Pavličeviću, ali i doprinos povijesnoj znanosti jer donosi niz opservacija o raznim zbivanjima i procesima u hrvatskoj političkoj, gospodarskoj i kulturnoj povijesti 19. i 20. stoljeća.

Pavličević, jedan od utemeljitelja Instituta za hrvatsku povijest i dobitnik Državne nagrade za znanost 2000., i danas radi na znanstvenim projektima - istraživanja povijesti i identiteta Hrvata u okolnim zemljama.

Pavličević je 70-ih bio urednik povijesti u "Školskoj knjizi", a udžbenik "Historija za 8. razred osnovne škole" D. Pavličevića i F. Potrebice prvi je hrvatski povijesni udžbenik namijenjen srpskoj manjini u Hrvatskoj.

Pročitajte više