Zdrava hrana je manje dostupna i skuplja. Njemačka to želi promijeniti

Ilustracija: Shutterstock

Njemačka vlada predstavila je strategiju za zdraviju prehranu koja uključuje smanjenje mesa i šećera u ponudi kantina u vrtićima, školama i staračkim domovima, kao i nastojanje da što manje hrane završi u otpadu.

"Ukusna, zdrava i održiva prehrana ne smije ovisiti o dubini džepa ili o socijalnoj pozadini", rekao je ministar poljoprivrede i prehrane Cem Oezdemir (Zeleni) nakon današnjeg sastanka vlade.

Strategija vlade za bolju prehranu sadrži oko 90 mjera koje između ostalog uključuju podizanje kvalitete hrane u kantinama, manje hrane u otpadu te povećanje udjela hrane biljnog porijekla u kuhinjama zajedničke prehrane.

Zdrava hrana manje je dostupna i skupa

"Trenutno je onima koji se žele kvalitetno i održivo hraniti život otežan", rekao je Oezdemir aludirajući na činjenicu da je zdrava hrana manje dostupna i skupa.

Jedna od mjera se odnosi i na zabranu ciljanog obraćanja reklamnih kampanja maloljetnicima za proizvode koji sadrže velike količine masti i šećera. Organizacija za zaštitu potrošača Foodwatch pozdravila je strategiju savezne vlade o prehrani, ali je istodobno kritizirala manjak konkretnih mjera

"Potpuno je nejasno kako bi konkretno trebao biti ostvaren cilj poboljšanja prehrane u kantinama škola i vrtića", stoji u priopćenju Foodwatcha u kojem se polazi od toga da su za vrtiće i škole nadležne savezne pokrajine pa je na njima i konkretno rješavanje pitanja prehrane, na što savezna vlada nema neposrednog utjecaja.

Pročitajte više