Zdravko Tomac istupio iz SDP-a i dao ostavku na sve stranačke dužnosti

ZDRAVKO TOMAC izvijestio je danas da je istupio iz članstva Socijaldemokratske partije (SDP-a) i dao ostavku na sve stranačke dužnosti.

Tomac je na konferenciji za novinare naglasio da će nadalje u političkom životu sudjelovati kao vanstranački političar, u Forumu hrvatske sloge, s kojim će izaći na predstojeće izbore samo u Zagrebu.

Također je dodao da nije promijenio svoje političke ideje, jer, rekao je, ne spada u političare koji će zbog svoje koristi, moći i fotelje od toga odstupiti.

Razloge svoje ostavke Tomac je naveo i u pismu predsjedniku SDP-a Ivici Račanu.

Naglasio je da je ponosan na ono što su u najužem vodstvu SDP-a napravili od 1990., posebno u ratno doba Vlade nacionalnog jedinstva i u stvaranju demokracije, ali i naveo niz zamjerki SDP-u prije svega što nije maknula one koji ne mogu pokazati čiste ruke.

SDP-ova parola "Bolji život svima, a ne samo njima" postala je upitna, a dopustilo se i da se Domovinski rat kriminalizira i obezvrijeđuje, rekao je Tomac.

"Velikosrpska agresija se pretvara u sukob s ravnomjernom raspodjelom krivnje u kojem se svi trebaju svima ispričati", kazao je Tomac i dodao da je sotoniziran kad se tome suprotstavio tvrdeći da je pomirdba moguća samo na istini, a ne na tezi da smo svi podjednako krivi. "Ne mogu biti s ljudima koji kažu da Budiša i ja možemo biti osumnjičenici Haaškog suda", dodao je.

Kao pravi politički razlog ostavke naveo je neslaganje da SDP bude u prislinoj koaliciji u Zagrebu s HNS-om jer je, kako napominje, politika HNS-a u svim pitanjima suprotna politici na kojoj je SDP dobio izbore. Dodao je i da se jedini žestoko suprotstavio da Ivo Banac zbog stajališta u vrijeme stvaranja hrvatske države postane ministar.

"Često sam glasao suprotno svom uvjerenju, jer je to sudbina stranačkog čovjeka, a sada želim da u Saboru mogu glasati kao neovisni kandidat na temelju osobne moralne odgovornosti", rekao je Tomac.

Dodao je da ne želi da se njegova ostavka tumači na aferaški način jer taj njegov čin nije usmjeren ni protiv koga.

Na upit zašto je ostavku pondio baš sada, pred izbore, odgovorio je da je kao odgovoran čovjek svoj mandat nastojao privesti kraju i da je ostavku odgodio zbog bolesti Milana Bandića ne želeći tada ostaviti zagrebački SDP gdje je bio potpredsjednik.

Tomac je bio i član Glavnog odbora SDP-a, a kao SDP-ov zastupnik potpredsjednik je Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za vanjsku politiku. sdp,izbori

Pročitajte više