Zdravstvena reforma: Program zaštite od srčanih bolesti pri završetku



ZAGREB, 6. travnja (Hina) - Hrvatska bi mogla otkazati dio zajma Svjetske banke za program zaštite od srčanih bolesti, jer je taj projekt ostvarila i s polovicom predviđenog iznosa, kaže direktor projekta reforme zdravstva Stipe Orešković.L

Na četiri gotovo dovršena projekta iz programa zaštite od srčanih bolesti utrošeno je 6,8 milijuna američkih dolara, od predviđenih 13,7 milijuna.

Zajam Svjetske banke za zdravstvenu reformu ukupno iznosi 29 milijuna američkih dolara, od čega je oko 15 milijuna predviđeno za pilot projekt zdravstvene reforme u Koprivničko-križevačkoj županiji.

"Sve potrebno učinjeno je za upola manje novca, ponajprije zbog natječaja kojima smo osigurali najnižu moguću cijenu za sve što se radilo i kupovalo", rekao je Orešković za Hinu.

U sklopu programa zaštite od kardiovaskularnih bolesti, novac je utrošen na telekomunikacijski sustav te opremu za ustanove hitne medicinske pomoći, kupnju opreme za dva laboratorija za invazivnu kardiologiju, na kampanju "Recite da nepušenju" te program zbrinjavanja farmaceutskog otpada.

Kardiovaskularne bolesti izabrane su kao poseban projekt unutar zdravstvene reforme jer od njih godišnje umire 25 tisuća ljudi, tako da su vodeći uzročnik smrti u Hrvatskoj.

Orešković objašnjava da se projektom željela povećati učinkovitost i smanjiti rizičnost zdravstvenog sustava, kako bi teški srčani bolesnici što prije bili prebačeni u bolnicu gdje će ih pregledati specijalisti hitne medicine i uputiti na odjele.

Za tu je namjenu nabavljen novi telekomunikacijski sustav (GPS) koji bi trebao omogućiti bržu intervenciju hitne pomoći. Sustav je koštao 1,2 milijuna američkih dolara, imaju ga svega tri europske zemlje, a dosad je počeo s radom u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Prva iskustva pokazala su da je u najhitnijim slučajevima intervencija hitne pomoći moguća za manje od 10 minuta. Isti će sustav uskoro biti ugrađen u Splitsko-dalmatinskoj županiji a u drugima će ovisiti o brzini kojom MUP uvodi svoj komunikacijski sustav, na koji se ovaj nadograđuje.

Drugi projekt odnosi se na kupnju opreme za hitni medicinski prijem za 22 bolnice na koju je utrošeno 643 tisuće dolara. Uspostavom hitnih službi na razini bolnica povećat će se njihova djelotvornost i smanjiti rizik za bolesnike. Prvi takav odjel osnovan je u Koprivnici a specijalizaciju je iz hitne medicine dosad završilo 60 liječnika.

S namjerom da se smanje liste čekanja i broj smrtnih slučajeva na tercijarnoj razini, za tri milijuna američkih dolara kupljena je oprema za dva laboratorija za invazivnu kirurgiju u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava i Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Liste čekanja od početka rada laboratorija su prepolovljene a broj intervencija u odnosu na 2000. povećan je više od četiri puta, rekao je Orešković. Objasnio da se pacijenta u rizičnom stanju obrađuje na manje rizičan i jeftiniji način u odnosu na operaciju otvorenog srca do koje dolazi u kasnijem stadiju. "To znači da se potencijalni negativni razvoj bolesti završava stepenicu ranije."

U sklopu projekta uklanjanja farmaceutskog otpada, u spalionici Puto spaljeno je "po najvišim ekološkim standardima" 1.328 tona starih lijekova. Osamdeset i pet tona pepela izvezeno je u Njemačku i pohranjeno u rudnike predviđene za takav otpad. Posao je obavljen za 1,5 milijun američkih dolara.

Na kampanju "Recite da nepušenju", utrošeno je 426 tisuća dolara. Istraživanja su pokazala da je prestalo pušiti više od 200 tisuća ljudi, što znači da je po osobi potrošeno pet dolara.

Pročitajte više