"Zelena akcija" slavi kraj projekta "Družba Adria"

Nevladina ekološka udruga "Zelena akcija" večeras je proslavila kraj projekta "Družba Adria". L

Prošlo je točno tri godina od kada je bivša Vlada potpisala Sporazum o pristupanju Hrvatske projektu "Družba Adria" kojim se predviđao prijevoz ruske nafte preko šest zemalja do luke u Omišlju.

Zelena akcija dosad je svake godine na godišnjicu potpisivanja tog Sporazuma organizirala prosvjede, ali ove godine organizira proslavu, jer je došao kraj tom štetnom projektu, rekla je Hini predsjednica Zelene akcije Jagoda Munić.

Navela je da je razlog za slavlje u činjenici što je nedavno Komisija za procjenu utjecaja na okoliš projekta Družba Adria projekt odbacila, a u skladu s mišljenjem struke postupilo je i Ministarstvo zaštite okoliša. Zelena akcija isto očekuje i od Hrvatskog sabora, rekla je Munić.

Predsjednica Zelene akcije apelirala je na premijera Ivu Sanaderu da poništi Sporazum o projektu Družba Adria, koji je prethodna Vlada Ivice Račana prije tri godine potpisala u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Na večerašnjoj proslavi u prostorijama Zelene akcije u Zagrebu slavljenici su bili odjeveni u floru i faunu. Video projekcijama i slikama prisjetili su se trogodišnje kampanje protiv Družbe Adrije.

Sporazum o podršci projektu integracije naftovoda Družba i Adria, potpisan je 16. prosinca 2002. u Zagrebu između šest zemalja kroz koje prolazi taj naftovod - Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Slovačke, Mađarske i Hrvatske.

"Sporazum, koji vrijedi deset godina i koji se automatski produžuje na iduće desetljeće, ima veliko gospodarsko značenje ne samo za Jadranski naftovod, Hrvatsku, već je i doprinos stabilnosti u srednjoj i istočnoj Europi", rečeno je na današnji dan prije tri godine prilikom potpisivanja Sporazuma o podršci projektu Družba Adria.



(Hina) xbma yln

Pročitajte više