zeleni o projektu družbadrije

Zeleni nisu protiv tankera u Jadranu, već za ozbiljno povećanje sigurnosti u morskom i kopnenom prometu naftnih derivata te zahtijevaju od Vlade RH izlazak iz štetnog sporazuma koji su sredinom lanji u Zagrebu potpisale države kroz koje prolazi sustav naftovoda DružbAdrije i Janafa, rekao je na večerašnjoj tribini u Zadru Toni Vidan, koordinator energetskog programa u Zelenoj akciji i predstavnik Zelenog foruma.

Tim je sporazumom dana jasna potpora poslovnim subjektima tih zemalja za zaključivanje poslovnih ugovora u transportu naftnih derivata. Zeleni će nastaviti s pritiskom na Vladu RH da izađe iz tog sporazuma, rekao je Vidan.

Nedavnu Mesićevu izjavu da će Talijani preuzeti rusku naftu ako neće Hrvatska, Vidan je ocijenio kao veliku manipulaciju.

´Rusi proizvode stotine milijuna tona nafte godišnje i nastoje pronaći što više koridora. Da su Talijani htjeli preuzeti rizik transporta nafte, kao što sugerira predsjednik Mesić, oni su to mogli odavno učiniti, a ne čekati hoće li ili neće to učiniti Janaf. Na ovom prostoru i ne postoji drugi naftovod, osim našega Janafa. Moguće je da Slovenci naprave drugi, u slučaju Janafova odbijanja, ali to bi bio čisti ekonomski nonsens. Pokretač ovoga projekta DružbAdria manja je skupina biznismena u Hrvatskoj, tako da nije riječ o strateškom interesu RH. Stoga je vrlo bolno da Mesić daje takve izjave, očito pod utjecajem nečijih interesa´, rekao je predstavnik Zelenog foruma Toni Vidan večeras u Zadru.

Na tribinu su bili pozvani Krešimir Baranović, voditelj projekta DružbAdria, te Nada Plešnik, nadležna osoba za zaštitu okoliša pri Janafu, no oni se nisu odazvali pozivu.

Pročitajte više