Zelenskij pozvao NATO: Pokažite da se ne bojite Rusije

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij je u intervjuu objavljenom danas pozvao NATO da "pokaže da se ne boji Rusije". Zelenskij je to rekao odgovarajući na pitanje je li dobio ikakav odgovor od Sjevernoatlantskog saveza na prijavu u članstvo, odnosno kad očekuje odgovor NATO-a na zahtjev Ukrajine.

"Moja ključna poruka NATO-u je - ne morate se bojati nikoga", rekao je.

Zelenskij je naglasio kako je "važno dogovoriti sigurnosna jamstva za cijeli svijet tako da nitko ni ne pomisli da postane autokrat, a čak i ako jest autokrat da ni ne pomisli da može osvajati tuđe teritorije".

"NATO nije tako snažan na istoku Europe bez Ukrajine"

"Za to je potrebno jedinstvo. Mislim da bez Ukrajine nije tako snažan savez, posebno ne na europskom kontinentu. Mislim da je to (ulazak Ukrajine u NATO, op.a.) važan korak za snagu saveza na istoku Europe. Nudimo tu šansu NATO-u i zahvalni smo za njegovu podršku", rekao je Zelenskij I pozvao NATO da "pokaže odlučnost"

"Ne mora samo Ukrajina demonstrirati svoju snagu Rusiji, nego to mora napraviti i NATO, mora pokazati da se ne boji Rusije. Znam da svi shvaćaju da su sigurnosna jamstva Ukrajini nešto što je potrebno. Mislim da smo na tom putu, mi definitivno želimo ići tim putem. Koliko brzo će to ići, to nažalost ne ovisi samo o Ukrajini", rekao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više